Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

21 ноември 2012

L'Art et La Matière Cruel Gardenia, Guerlain

лансиран 2008 г.
Olfactive Group: Floral

Съвършенството има цена


така рекламираха Stella Artois в един клип, в който хиляда провансалски рози смениха собственика си за чаша ледена Stella. Розите обичам, бира само харесвам или натуралната размяна ми се стори пладнешки обир. Нямаше да мисля така, ако бях завършен ценител на напитката, както вече не мисля, че Guerlain ме изважда от джобовете ми с Cruel Gardenia. Тя е за кръга почитатели на сдържаните парфюми, дълго търсили безшумно великолепие в аромат и накрая намерили го. При това достатъчно дълго, за да съзреят за момента му и да разменят хиляда ярки рози за малко дискретен лукс, без да ги заболи и да им се струва неравностойно.


Жестока*

може да се стори само цената на парфюма с други думи, мирисът му иначе е изящен. Колкото до гарденията от името, тази не е като в замайващо-белоцветен парфюм, който заблуждава носа, че гарденията е вид тубероза. Повечето парфюмни гардении са именно туберозни на мирис – шеметни и обсебващи, а такава като на Guerlain съм помирисвала рядко. Веднъж на сенчестия прозорец на библиотеката на читалище “Славейков” и няколко пъти след това в холандски градински център. Северно култивирана, предполагам. Естетично бледа (без да е малокръвна тоест) или хладко-чиста, без характерния мазнеещ зной. Много по-близка до креместия, ароматен лилиум от Baiser Volé (Cartier), до азалия дори и съвършено различна от Gardenia Passion (Annick Goutal).


Тестът

върху хартиена лента е излишен за този парфюм. Първо, няма опасност да отрови обонянието на когото и да било, за да се налага предпазната мярка и второ – върху блотер не мирише. Или замирисва след половин час, когато интересът се е прехвърлил върху друго. А третият и най-важен аргумент срещу блотването на Cruel Gardenia е, че може да заблуди, без да иска, ако не бъде пробван лично. Върху много кожи ароматът му остава сведен до леко гранив домашен сапун, за който познаваш на секундата от какво е изварен. И обратно, благоприятно настроена кожа неутрализира опознавателната за парфюм на Guerlain, леко мазнееща герлинада** и мултиплицира синтетичния, на чисто ухаещ мускус в парфюма. С което прави от домашния сапун  луксозно, фино козметизиран аромат, върху който прозира естетична гардения.Полученото


с такава велатура*** изображение прилича на бяло цвете, ако го гледаш от достатъчно за целта разстояние. Под него прозират най-уклончиво вметнатите виолетки и пъпки роза, а отдалеч погледнато е бяло. Няма прецизните очертания на релефното цвете от пудрата Météorites ‘Cruel Gardenia’ Poudre Lumière Irisée, но е като него деликатно талкирано на мирис и има същите озаряващи способности. Струи навътре и не набъбва навън, като чист мускус без изкуствени набухватели. Няма разточителното ехо зад теб, с каквото акустират зрелищните, забелязващи се парфюми. Cruel Gardenia се побира в интимния периметър. Прави лична рамка, в която си озарен като в негатив – прозрачно чист до степен, в която произволен фон да тъмнее. Усещането в рамката му е за особен, интимен комфорт и безшумна ексклузивност на момента. Същото, като да си затихнал в ласката на човек, когото много обичаш, точно когато се чувстваш най-чист и готов за това. При което всички думи ти изглеждат несъвършени и съвършенството спре да има цена. С други думи - безценно.

____________________________________________________________________
*   cruel (англ.)
**  базисен олфактивен акорд, характерен за бранда.
*** полагане на цветни петна в графиката едно върху друго, при което единият тон прозира върху другия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар