Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

24 май 2011

Infusion de Fleur d`Oranger, Prada




лансиран март, 2009 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Floral


Цяло чудо е


да открия истински портокалов цвят в тази инфузия*, след като не намерих ирис в Infusion d'Iris, нито тубероза в Infusion de Tubereuse. Бях се зарекла да не вярвам на нищо от Ephemeral Infusion Collection и да забравя за нея, обаче си изневерих. Нямаше начин да продължа да злословя, ако не бях опознала още от колекцията. Продължавам да недоволствам и след този аромат. Нищо, че отговаря на името си, той не оправдава с нещо друго цените и претенциите на Prada. Жалвам се отдавна от портокаловото цвете и продължавам да мърморя, че оставено безнадзорно, то носи отмит и безжизнен аромат. Чист безспорно, но неодухотворен. В Infusion de Fleur d`Oranger се усеща точно като сапунена акация във въздуха около нацъфтелите дървета. Другояче перифразирано, това е препаратната чистота от прах за пране или друг миещ агент. Истински трябва да обичам белоцветните аромати, за да открия свежест, лукс или елегантност тук. Всъщност, трябва да съм сляпа от любов. Да тичам по белите цветя или подир Prada.


Тунизийски нерол,



портокалов цвят от Мароко и Тунис, индийски тубероза и жасмин – по-бяло от това не би могло да бъде. Нищо чудно, че ми мирише на добре изплакнато пране. Всъщност, Prada предлага ароматите си от тази инфузионна колекция и под формата на вода за ютия (!). 1000 мл. дестилирана вода за гладене за 52 евро. Бях впечатлена, но не открих никаква разлика с парфюмните води. И те са точно като за наливане в ютия - слабоволеви и воднисти, блудкави на вкус. Infusion de Fleur d`Oranger проявява известен характер все пак, не мога да отрека: на сапун за бръснене и само в началото. След първите минути ароматът заглъхва като върху изсушеното пране. Тук туберозата се усеща много по-осезаемо отколкото в Infusion de Tubereuse, но остава далеч от блажния си и задушлив имидж от 90-те. В опита да я осъвременят, са я окарикатурили. Станала е сапунена и измита, а характерният аромат е отвян като през сито. И жасминът е немощен. Най-силно си остава за усет портокаловото цвете и ако сте сред ценителите му, тук има много от него. Дотук съм го харесала единствено във Fleur Chérie (L`Occitane en Provence) и то защото там е в по-луксозна и звънлива комбинация. Тук обратно, е лишено от живец. Флегматично заради анемията си, безсилно да изнесе парфюмен концерт. Изсъхналият аромат е чист и красив, но едва доловим.


Като изключа


началото, което недвусмислено ми припомня чекмеджетата с бръснарски принадлежности на по-възрастните мъже в семейството ми, нататък ароматът е чистичък като току-що свален от простир. Това, че е Prada, не ми е достатъчно изобщо. Напротив, очакванията ми са за повече. Повече присъственост, повече динамика, повече лукс, много повече трайност. Infusion de Fleur d`Oranger, а и останалите инфузии, които познавам, ми приличат на опит да печеля пари от името си. Понеже ме знаят и съм известен, мога да продам и вода за ютия като скъп парфюм. И защо пък не, в края на краищата. Докато името все още продава нещата, защо пък да не се възползвам. Пиша го, ама не си вярвам. Щях наистина да имам угризения да пробутвам нещо така посредствено и блудкаво за скъп парфюм. Като вода за ютия нямаше да имам лоша съвест. Понеже е именно това.
___________________________________________________________________________________
* стар метод за извличане на аромат чрез попарване и накисване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар