Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

24 юни 2011

Love in Black, Creed







лансиран август, 2008 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Floral


Кръц


и досхрусквам звучно теменужната слюда, останала толкова тънка и с такива остри ръбове, че реже езика. Бърках за следващия бонбон и после за следващия, чак докато езикът ми стане мастилено лилав. Уж много ги обичах, а бях забравила, че топчестите и побелели от пудра са виолетките, а тънките и плоски, тъмно лилави на цвят са теменужки. Вторите бяха по-резливи, приятно закиселяващи на вкус и точно тях откривам в Love in Black. Моно темата му е теменужки, от най-дъхавите и мастилено лилави. Такива има в шарена със слънце гора, а онези по полето синеят поизбледнели от ярка светлина и нямат същия плътен дъх. Парфюмните теменужки срещам обикновено или силно пудрени като в Meteorites (Guerlain) или влажни и дървесни като в Balenciaga Paris (Cristobal Balenciaga). Тукашните не са нито милозливи, нито удавените от Insolence (Guerlain), а дълбоки и вечерно плътни. За да не е Love in Violet този парфюм, причината трябва да е тъмно лилавия, завил към черно цвят.


Първата ми

мисъл не е обаче за тъмно лилав сатен, който премигва на вечерно осветление, а за лилав и мъхав велур, поглъщаш светлината, без да я отразява. Тъмно лилав велур, който ако докосна с пръсти, ще ми скрипнат зъбите. Ирис и теменужки най-често се преливат в усещането за пудра, а тук ирисът макар пак прашен, е земен на мирис и скърца като в кожа. Не мога да реша сухи или влажни са теменужките, понеже нещо ги прави особени. Заради кедъра са сякаш сухи, но не точно дървесни, а заради касиса сигурно, който не различавам самостоятелно, са резливи. И в двата случая са различни от познатите ми в парфюм и най-вече плътни и засягащи на мирис. Има го онова помайване на погледа като ги взимам най-дълбоко на дъх, когато или затваряш за секунда очи или те се завъртат в кръг без да го искаш. Специфични и дори луксозни са тези цветя в Love in Black, което за теменужен мирис си е прецедент.


Труден

за харесване парфюм, освен ако не го оценяват само такива, които търсят виолетов дъх в ароматите. За мен е изстрел в десятката – с трайно и силно присъствие, с вечерна плътност. Ако имаше понятие теменужен шипър, можеше да е такъв този аромат – нищо, че няма мъхове или пачули. Преценявам го като вечерен парфюм без сезон. Понеже никога не съм и не бих носила лилав грим, Love in Black ми трябва за тази част от визията. Вместо лилави клепачи и устни, стои като лилав волан на дрехата. В мистично ми се оцветява настроението - и емитирам, и имитирам загадка. Не съм просто лилав бонбон, а лилава омега. Смел е и посъстарен дъхът в този парфюм - не като набран сега букет, а като залят в тъмна стъкленица за да се запази дълго като нечий сантимент. Мастилен спомен.

3 коментара:

kovatcheva каза...

Натали, страхотно описание, почвам да го издирвам!

Натали Никол каза...

Милейди, благодаря за похвалата. Благодаря и за любимите бонбони, чиято разлика ми припомни скоро. Надявам се да се върнеш и споделиш щом откриеш парфюма.

kovatcheva каза...

Връщам се да споделя, че наистина го пробвах. И не мога да не се съглася с всичко написано от теб. Чудесно описание и много точно. На мен ми дойде прекалено кисел и хрущящ и мъъъничко студен, не ме кара да ми е хубаво с него. Безспорно обаче е красив аромат.

Публикуване на коментар