Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

07 декември 2010

Chloé, Chloé (Karl Lagerfeld)





въведен 1975 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Floral


Толкова преиздавани версии


от 70-те години насам има това парфюмно име на жена, че решавам да ги опиша в хронологичния им ред. Не само за да не пропусна някое, а и да проследя еволюцията. Първообразът от 1975 г. е отражение на романтичната, медена представа за жена от онова време. С днешна дата ароматът ме настройва носталгично, без да го квалифицирам като типично ретро ухание. Типичните ретро аромати свързвам с осезаемото, доминиращо присъствие на маслена роза, което тук липсва. Напротив, цветното съсловие в това Chloé е лирично, но пак препраща към зрялата, любвеобилна жена. Годините са огладили всички ръбове по нейната външност и характер. С нея се общува леко и непринудено, но в отношението ни има непризнато снизхождение заради това, че е по-възрастна от нас.



Меденото начало,


дължащо се на орловите нокти от дългата листа на връхни нотки, се разтича и в долните пластове. Меден би било определението, с което да опиша Chloé в една дума. Доловими на повърхността са и алдехидите, които привнасят слънце и чист въздух. Не усещам плодовете от ароматната пирамида, сигурно защото един букет като от натюрморт взима обонянието ми. Нарциси, бял люляк, розови зюмбюли, диви карамфили има най-вече в този градински букет. Той не ухае луксозно или екзотично, но настройва романтично и дори сънливо. Топъл е другото валидно за Chloé определение, с което ще свързвам аромата. Топлината струи от сандалово дърво, амбра и мускус в базисните компоненти. Мъхове и кедър има още в тази база, но присъствието им е недоловимо за мое голямо съжаление. Малко повече от тях биха заострили излъчването на Chloé по вкуса на ценителите на дървесни подложки в ароматите, към които спадам и аз.


Отпада от листата ми


с носени навън парфюми този аромат. Ще се чувствам беззащитна сред тълпата в романтичната му, шарена сянка, независимо от сезона. Тайно и без да си признавам бих се парфюмирала с Chloé за един летаргичен съботен следобед на верандата, когато съм сама и потънала в любима книга. Бих лекувала и пристъпи на инсомния с него, и с това се изчерпва краткият списък на приложенията ми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар