Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

10 юни 2011

Cherry (Cerisier), L`Occitane en Provence





лансиран 2008 г.
Еau de Toilette
Olfactive Group: Floral Fruity

Природата

така ни е настроила по календар навиците, че в началото на май да ни се прииска агнешко със спанак, дори да не обичаме. Около Никулден пък ми се хапва риба, нищо, че съм скарана с този източник на фосфор в менюто през останалото време от годината. По същата логика, зададе ли се 24 май, почвам да преглъщам за хрущялки. Сочни, огромни, месести, червени череши сънувам. Нямам по-любим плод от тях и въпреки, че Floral Fruity не е моят парфюмен случай, поисках да узная как се държат черешите в парфюм. И то в изпълнение на L`Occitane en Provence, които обещават близки до природните аромати. Не са ме подвели, но Cherry е твърде лек и въздушен за да засити глада ми. Тъничко му е гласчето на този аромат и му е прозрачно присъствието. Действа като освежаващ спрей, а пък е с цената на парфюм. Без да е лепкаво сладък е пак прекалено сладък за да е разхлаждащ за лятото, затова и пролетта би му отивала повече. Непретенциозен, ежедневен парфюм с качествата на плодов тоник.


Дафинов лист



би трябвало да овкусява връхните нотки. Не го разпознавам, а бих искала. Натъквам се направо на червените плодове - малини и череши, според ароматната пирамида. Префинени и затова безплътни ги усещам. Няма я месестата част на плода, само миризмата му отдалеч и подслаждана обилно. Не е чак такава сладост, че да си запиша час за профилактика при зъболекаря, но е достатъчна за да се сетя, че трябва да се направи. Освен олекотената като перо череша, улавям и друг майски символ – розов божур. С едри цветове, но неразтворени още. Купих си преди три седмици божури на пъпки и така и не успях да ги накарам да се отворят във вазата. Увяхнаха преди да цъфнат истински, а ароматът им се долавяше само с нос в тях, като в Cherry. Стремително бързо съхне парфюмът и завършва според мен на фин мускус, който не откривам в пирамидата. Остатъкът ми напомня отдалеч Magnifique (Lancôme), но минавам първо през обикновен плодов спрей.


Проблемът


ми с всички аромати, в които търся череша, е фалцетният глас, който ѝ приписват. Самият плод не ухае така силно и парфюмерите правят еквилибристики - жонглирайки с молекули за да пресъздадат представата ни за него. Бих предпочела представата за нейната месеста част и отчитам, че в хранителните продукти се справят по-добре с подобна задача, отколкото в козметичните. Cherry присъства в малък диаметър и има слаба сила на присъствието си. Замислен е като прозрачно нежен и ефирен аромат. Трайността му не е от забележителните, но може да парфюмира една разходка или друго някое занимание в свободното време. Всъщност, нищо не е забележително в тази парфюмен аромат. Качествен, тонизиращ плодов спрей. За харесващите козметична череша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар