Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

15 октомври 2010

Pleasures, Estee Lauder




на пазара от 1995 г.,Еau de Toilette
Olfactive Group: Floral

Нацъфтялата пролет,


е обрал някой в дълбоки кошници от ракита, а после е прелял соковете в тази бутилка. Някъде далеч е било, където няма автомобили, шум, задачи; където времето е нехайно. И точно както е обречено на изчезване едно такова място, така потъва в забвение и това ухание, чиято идея е прекалено буквалистично предадена – толкова негримирана е втечнена пролетта, че с днешна дата звучи наивно на фона на мистичните загадки в по-новите аромати. Макар и красиви, пролетните цветя в този аромат ме карат да се чувствам обикновена, лишена от тайнствено излъчване. Едва ли моята първа учителка е познавала този парфюм, но в съзнанието ми изниква именно тя, като асоциация за едно безвъзвратно отминало, романтично - наивно време.


Пролетните цветя

в парфюмния букет са отмити от проливен пролетен дъжд и сега прозират, лишени от най-концентрираните си нектари. Най-отгоре са подредени тубероза, виолетка, фрезия, розов пипер, червени плодчета. Последните две трудно налагат присъствие в подчертано цветната композиция. За сметка на това пък, момината сълза и люлякът от сърцевината, обсебват изцяло уханието. От тях е набрано най-много и божурът, розата, здравецът – са се изгубили. Щом изсъхне добре, сърцевината раздипля още жасмин и лилия. За да се стигне обаче, до по-луксозно усещане, при този парфюм трябва да се изчака разгръщането на основата. Дълго чакане, което днешната, динамична потребителка на аромати, няма време да си позволи, но което възнаграждава с дълбочината на мускус, пачули, кедър и сандалово дърво.


Актуализиране на профила

на аромата е нужно, ако ще остава на пазара. Рекламното послание на парфюма „за всяка жена, за всеки сезон, за всеки момент” изглежда вече наивно и с основание предизвика насмешката в мен, щом опресних познанията си. След толкова отмити от дъжда години, уханието е останало като прекрасно минало и именно така трябва да се лансира – върнете се обратно във времето на непосредствеността, избирайки този парфюм. Ако имате, разбира се куражът, да се явите така наивна сред тълпата кръвожадни, днешни аромати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар