Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

01 юли 2011

Miroir des Vanités, Thierry Mugler




лансиран 2008 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Woody Aromatic



На върха

на пирамидата на суетността, точно както забучвам звездата на елхата, подреждам парфюма. Останалите нейни разклонения и прояви като гримила, шикарен тоалет, ..., прическа от известен коафьор, могат да минат за наложителни, а и се забелязват от другите. Само за парфюм като се дават пари, не се вижда точно за какво се дават. Чувства се, но не се вижда. Храни самочувствието и затова е справедливо да го признаем за vanitas vanitatum*. Поне тази титла му се полага, щом съдилищата не отсъждат в негова полза като форма на изкуство. Този конкретно екземпляр дори се нарича Огледалото на суетите** и е част от нишовата, частна серия Mirror Mirror Collection на ексцентричния Thierry Mugler. Не знам защо fragrantica.com е решила, че парфюмът е за мъже, след като на страницата на дизайнера пише друго. Пише, че петте аромата от огледалната колекция отразяват пет различни страни на женствеността. Признават наистина, че е най-мъжественият парфюм от серията, но се цéли в непредвидимата двойнственост на жените и в безбройните им суетни - мимикрии на въображението на естествената женска завист . Miroir des Vanités е точно каквото мога да очаквам от Thierry Mugler – специфичен и запомнящ се писък на суетата ни.


Само защото

е върху доминиращ ветивер, отказвам да го призная за мъжествен. Превзехме им тирантите, че един ветивер ли ще ни се опъне. А и тукашният е сладко-горчив мецосопран, високо над мъжкото петолиние. Miroir des Vanités започва фино газирано, като разтворена таблетка от ефеверсцентните. Някои парфюми освен мирис, имат и вкус. Този е от тях, което си е характерно за парфюмите с името на Thierry Mugler, ако се сетя за Womanity. От първите минути на Miroir des Vanités залепва на носоглътката усещането за шуптивата течност от разтворен аспирин Bayer. Не било аспирин, а хинин, ако съдя по изнесените нотки в osmoz.com. Свикнах от дизайнерската къща на Thierry Mugler да си мълчат за състава на парфюмните си композиции и не мога да ги виня щом дори и френският върховен съд е постановил, че “ароматът на един парфюм не представлява креативна форма по смисъла на формите на изкуство и не може да се ползва със защитата, която имат те.” (Решение на съда от 16 юни, 2006). Срещам противоречиви нотки изнесени в различните парфюмни енциклопедии. Във всеки случай не горчи чак като хинин ароматът, понеже е овкусен с меки цитруси и лакрица. Или по-точно анасон. Приятно дозиран и безалкохолен анасон, приловен отдалеч и изкусно. Лети бързо и изчезва, а отдолу остава ароматът на прясно дърво. Не пропускам да потопя носа си в отрязани трупи или в шепа талаш, когато влизам в гора или в дъскорезница. Мирисът на дървесно лико ми е сред любимите, а тук е докаран от корените на тревистия ветивер и е сладко-тръпчив. Особено луксозно и малко ексцентрично за дамски парфюм. Дори най-изсъхнал, само до ветивер, пак не го усещам мъжествен, в най-лошият случай унисекс. Всъщност, след няколко часа стигам и до плесенливия остатък на Angel, което ме навежда на мисълта за пачули.


Точно


заради премерената и луксозна сладост си го нося с желание за дамски. При това особен дамски. Подхожда ми на официалните случаи и ме маркира добре в големи тълпи. Не е съвсем писклив, а обработено такъв, което е още един грам в дамската везна. Ветиверът може да е запазено право за мъжката парфюмерия, но докато никой съд не се е произнесъл в смисъла, е общ. В Miroir des Vanités е и зеленикаво ехиден, а такива имаме право по природа да сме само дамите. Не гъгне и не тътне този парфюм в регистъра на мъжката несложност, ами жужи приятно като кошер суетни жени в магазин. Изобщо е един парадокс – нито въздушно лек, нито премазващо тежък. Уж летен, но и всякакъв. Привидно само дървесен, но по-сложно от това. Строго дървесните парфюми рядко го докарват на лукс, а тук не липсва. Мирише скъпо, струва скъпо и е ярка и красива опашка зад мен. Опашката на пауна.
__________________________________________________________________________________
* (лат.) суета на суетите.
** Miroir des Vanités (фр.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар