Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

21 ноември 2010

Voile d'Ambre, Yves Rocher




на пазара от 2005 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Oriental Woody


Не ми донесе очакваното

вдъхновение този аромат, за съжаление. Усещам качествата му на класен, луксозен парфюм, но го намирам състаряващ върху мен самата. Много по-ясно го визуализирам върху по - сдържана дама с велурени ръкавици и подобна чанта, на неопределена възраст, но гравитираща около 50-те. С това не намеквам, че е ретро аромат. В представите ми такова едно официално, баритоново ухание като Voile d'Ambre умее да бъде носено само от истински зряла жена. Духът на този парфюм е строг, лишен от искрите на първичната радост от живота.


Признавам си,


че се подведох по името и като почитател на амбровите ухания, не се замислих да поръчам този аромат, без да проверя отзивите за него и съставките му. А е трябвало. Не само, че не виждам в ароматната му пирамида амбра, ами не я и усещам. Пастелното звучене на парфюма свързвам с отстъствието на цветя или плодове по неговите етажи. Мандариновите листа и кардамона от връхните нотки не са достатъчни за истински живец на ароматното начало. Опопонакс, смирна и тамян е диспозицията на коктейла в ароматната сърцевина, но смолистата им, опушена същност прави парфюма по-скоро унисекс, или направо по мъжки одеколонов. Най-отчетливи са за мен сандаловото дърво и ванилията от базата на аромата, елегантно камфоризирани от пачули. Не, че свирят фалцетно, но това са трите съставки, които са най-присъствените и с които ще свързвам парфюма.


Аптечните на вид флакони


от дебело стъкло, на цялата серия Secrets d´ Essences, определено ми харесват, но са недостатъчен мотив за да задържат интереса ми върху ароматите. Както и при Vanille Noire от същата серия, усещам умишления стремеж към строга изчистеност, което прави парфюмите трудно приложими в ежедневието. Voile d'Ambre има за мен специфична приложимост, която не се вписва в динамичния режим на съвременната жена. Хубаво би било да го притежава човек в името на разнообразието, но до почетно място върху тоалетката, това ухание трудно може да се домогне. A nice-to-have, но не повече.

1 коментар:

Атти каза...

Ако си почитател на амбровите ухания, препоръчвам настоятелно Amber L'Occitane с ясното съзнание в какъв филм те вкарвам, защото вече не се произвежда от миналата година, но вероятно може да се намери все някъде. Ултимативен и дефинитивен амбър, с всичко най-прекрасно, което може да носи този аромат, а и бутилката е една малка прелест, която напомня старите времена, когато парфюмите не са били супер комерсиална пазарна ниша, а нещо почти бутиково и за избрани клиенти.

Публикуване на коментар