Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

07 ноември 2010

Forbidden Affair, Anna Sui



на пазара от октомври, 2010
Eau de Toilette
Olfactive Group: Floral Fruity

Слабохарактерно

ухание е най-новото попълнение в бранда Anna Sui. До голяма степен то повтаря едноименната тоалетна вода на дизайнерката от 1999 г., с разликата, че плодовите нотки в новия аромат не са така ферментирали, а свежо набрани. Не откривам нищо от заимстваните в парфюмната идея романтични приказни принцеси. Нито Спящата красавица, нито Пепеляшка, а още по-малко Снежанка си представям да ухаят така неоткрояващо се. Няма я и обещаната интрига на забранената любов между принцесата и принца, нито тайното им рандеву пред портите на Бароковия замък. Откривам поредното непретенциозно, чистичко и спретнато плодово – цветно ухание, с каквито е огънат от тежест парфюмният рафт в супермаркета. Ежедневен, незапомнящ се аромат, който противно на рекламата, не може да ме накара да се чувствам обожавана и привилигирована. Най-малко от всичко, откривам в парфюма опасната авантюра, около която е центрирано парфюмното либрето.



Циклодекстриновата технология



е използвана за пръв път в този парфюм, за да позволи връхните нотки да се появяват пак и отново в развитието на уханието. Така, то трябва да остане искрящо до самият си край. Това може и да е наистина ефект от въпросната революционна технология, но не и при този специално парфюм. В него няма нищо искрящо, за да има как то да се повтаря. Касисът от върха на парфюмната пирамида е по-скоро монотонен, отколкото фосфоресциращ – не само в този аромат, а принципно не го одобрявам като основна съставка. Самостоятелно той не може да изнесе хитов концерт. Дори лимоновата добавка в парфюма, не му е помогнала да заискри оригинално. Розата от сърцевината на аромата е тази, която го спасява от разпад. Тя е обаче в сянка расла, маслото и е центрофугирано за жалост. Нарът от средния ред е също толкова безсилен, колкото и касисът. Малината е отчетлива, но конфитюрна. В базата на парфюма са мускус, кедър, теменужки, но дали заради циклодекстриновата технология или заради спестените им количества, до тези съставки не стига моят нос, освен върху памучна вата.


Коридорът

на девическа гимназия от по-миналия век вероятно е ухаел именно така. Като се замисля обаче, много малко се е променило с времето. Съвременните момичета също харесват тези леки, повърхностни миризми, така, че коридорът на един днешен техникум по облекло и мода, е също така парфюмиран. Добър рекламен трик е включването на думата “забранен” в името на парфюма. С такова заглавие парфюмите са като шифрирани само за най-младите, които се стремят инстинктивно към всичко забранено и непостижимо. Забранени и недостижими си остават обаче парфюмната идентичност и оригиналност, дори и след сдобиване с този парфюм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар