Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

24 август 2011

Vie de Chateau, Parfums de Nicolaï



лансиран 1992 г.
Eau Fraîche
UNISEX
Olfactive Group: Chypre


Не е автоматична



зависимостта да се родиш в знаменитото семейство Guerlain и да станеш талантлив парфюмер, но е възможна. Синът на достолепния Jean-Paul Guerlain прекъсва верижната традиция и не е петото поколение парфюмери в рода. ” Той е прекрасен човек и наш приятел, но е адвокат и обича работата си.” – това ми разказа за него съпругът на Patricia de Nicolaï - Jean-Louis Michau. Категоричният му отказ резултира в преминаването на марката Guerlain в ръцете на концерна LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), а от там и в обвинения в комерсиализация на бранда. Пето поколение все пак има, макар и не съвсем пряко. Племенницата на Jean-Paul и правнучка на легендарния Pierre Guerlain - Patricia de Nicolaï - има фокусираните черти на своите предци и е създател на Parfums de Nicolaï. Може ли да израснеш в семейното имение сред вечните Shalimar и Mitsouko, в будоара на знаменита баба като Francine Guerlain Soudée и да не те пометат парфюмите от дете? Логичният завършек е диплома от ISIPCA* и шеметна кариера на парфюмер. Легендарен чичо за ментор и благословията на семейството са форсиращ начален старт, а Patricia de Nicolaï заявява бързо и собственият си талант. Става първата жена носителка на международната награда на Société Française des Parfumeurs (1988). Една година по-късно, по предложение на нейния съпруг Jean-Louis Michau, се появява новият семеен бранд. Jean-Louis е мениджърът, Patricia de Nicolaï - парфюмерът и креативен символ на Parfums de Nicolaï. Звездната година за тази усмихната жена е 2008-ма, когато става едновремено Chevalier de la Légion d'Honneur ** и президент на Osmothèque във Версай.


Vie de Chateau



е сред първите издания на Parfums de Nicolaï. "Животът на замъка" не е случайно име, понеже ароматът е вдъхновен от красивия Château de Cheverny. “Бившият собственик на замъка и наш приятел помоли съпругата ми да създаде парфюм за сувенирния магазин на крепостта и така се появи Cheverny. По-късно, когато замъкът смени собственика си, продължихме да предлагаме парфюма, но вече с името Vie de Chateau. Ароматът е същият. Сега е любим на кралицата на Саудитска Арабия, която купува от нас многобройни флакони.” – продължава да ми разказва Jean-Louis Michau. Ако някой ме попита – добре де, шипър на книга ми е ясно какво значи, но как мирише – мога да дам Vie de Chateau с чиста съвест за пример. Той е класически шипров аромат – не цветно-шипров, не дървесно-шипров, само шипров. Ще рече - умерено строг, неумерено властен, с подчертаното присъствие на дъбови мъхове в мириса. В тръпчиво зеленото му начало има папрат и тревно - зелени нотки. Вместо описания грейпфрут от връхните нотки, секунди след билковата зеленина, подушвам непогрешимо пъпеш. Сочно медоносен пъпеш. Странно за мен, но никак не ме подразва, колкото и да съм болезнено ревнива към плодове в парфюм. Сигурно защото и той е мимолетен. Тютюн, ветивер и сено от сърцевината звучат като изцяло мъжка композиция. Не ги различавам поименно и не ми мирише на мъжки парфюм. Силен аромат наистина, но и за концентрирани жени. Дъбов мъх и стара кожа са двете най-осезаеми за мен нотки. Тежък от влага мъх, като този който събирам сутрин, откъртен от покрива на къщата ни (живея в най-дъждовната част на Германия), само дето в парфюма има сладко дървесен привкус. И тежка, стара кожа на ботуш Dockers от 70-те, напоена с вакса. До това съкращавам дългия остатък, след като премине и вълната от пачули.


Концентрацията



Eau Fraîche, която разказвам, вече не се предлага. В обръщение е само интензивната версия. Eau Fraîche е по-нетрайна от intense версията, а за сметка на това пригодна за носене по светло и дори в топло. Всъщност, най-вече в топло. Шиприте имат особеността да стряскат със строг и властен темперамент, откъдето и ширещата се убеденост, че са зимни и вечерни аромати. Щедро красиви са само на топло, което катализира пластовете им и ги реди като колода карти на маса. Неминуемо викат ретро асоциации и Vie de Chateau не прави изключение. Не звучи обаче, като неузнаваема кавър версия на шипровата тема, а е точно копие, изпълнено от съвременник. Нещо като младият Michael Bublé, който пее до съвършенство Франк Синатра – модерна визия, пък класическо изпълнение. Някак си съм убедена, че Chypre de Coty (1917), от който тръгва олфактивното начало, е миришел подобно. Унисекс определено, в случай, че дамата в тандема не е от плашливите. Шипров пасианс за двама.

____________________________________________________________________________________
* Institut Supérieur International du Parfum, de la Cosmétique et de l'Aromatique alimentaire (ISIPCA) e университет, специализирал приложението на химията в парфюмерията.
** Кавалер на Ордена на честта

Очаквайте скоро на подстраницата ЕКСКЛУЗИВНО интервю с мадам Patricia de Nicolaï, парфюмер от семейство Guerlain, специално за Аромастилница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар