Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

14 декември 2010

Laura Ashley No. 1, Laura Ashley




Eau de Parfum
Olfactive Group: Chypre Floral


Възлагах повече


надежди на този изчезнал отдавна аромат. Издирвах го заради принадлежността му към любимите ми цветни шипри, но когато най-после го открих, установих, че е просто цветен, без да е шипър. Няма го характерното за шиприте вироглаво присъствие, нито интензивността им, нито щипещите въздуха нотки. Laura Ashley No. 1 е класическо цветно ухание от 80-те години на миналия век и носи всички печати на онова време. Цветният му букет е плътен и женствен - като букета, който бих аранжирала за зряла жена. Ежедневно е одеколоновото му звучене и всесезонно, макар, че в най-топлото би бил прекалено разгулен.



Безкраен


е списъкът на цветните връхни нотки, но изпъкват карамфили и бели цветя, и най-вече гардения. Нейната упойваща властност засенчва по-игривите и нежни цветя, каквито са нарцисът и зюмбюлът. Това придава класически строг изглед, без да прави аромата официален. Още по-осезаемо упойващ става букетът щом в него се нанесат орхидея и циклама. За един по-чувствителен нос би бил дори задушлив такъв един тропически букет. Дълго тегне това усещане за кремообразна белота и дори изчерпва общите впечатления. Дъбовият мъх, който единствен трябва да оправдае шипровата принадлежност, е изгубен сред толкова цветя. Не намирам описаните бергамот, праскова, роза, босилек. Колкото и дълго да съхне, Laura Ashley No. 1 си остава плътен и чувствен цветен аромат, без захарна сладост, кремообразен.



Не успя да разтърси


мен, нито шипровата ми класация, това ухание. Качествено е, но не и луксозно. Твърде зряло го намирам и твърде архаично. Дори не към 80-те, а много по назад, във времето на графините с дантелени бели ръкавици, ме препраща този аромат. Няма интрига в него, сякаш женствеността му е даденост, която трябва да се поднесе в натуралистичен вид от самото начало. Ще си спомням с носталгия времената, в които мечтаех да го открия. След като го опознах, ми се иска да не бях. Щях да имам една парфюмна мечта в повече. Сега имам само поредния добър, но не изключителен, цветен, добре фризиран аромат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар