Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

09 ноември 2010

True Love, Elizabeth Arden



на пазара от 1994 год.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Oriental Floral

Класическо


ретро ухание, обречено на доизживяване. Незабележимо, добре подсушено и напудрено е неговото взаимодействие с кожата. Усещането, което ми носи този аромат е романтично – носталгично и макар парфюмът да датира от средата на 90-те години, мислено го препращам по-назад във времето, при по-облите деколтета от жарсе и по-широките крачоли. Не, че дамата, която визуализирам, е обута в такъв широкопол панталон, просто е останала назад в това време. Самата тя е стилно, но семпло облечена в поплинено костюмче, а зад очилата й в рогови рамки са скрити изящно гримирани очи. Тя бърза към къщи и тайно се парфюмира в коридора, защото днес е годишнината от сватбата й. Мислите й отброяват семейните години не с розите, които ще й подари съпругът й, а с радостите, които са й донесли децата й.


Не бях пощадена

от негативната реакция на връхните нотки с кожата ми, точно както са се жалвали и други преди мен. Уж са само плодово – зелени тези нотки, а разнасят мирис на пушещ бакелит. Очевидно катализатор на тази реакция е именно кожата, защото нанесен върху други тъкани, включително пластмасовата си капачка, ароматът се разгръща далеч по-благоприятно. Факт е, че това нелицеприятно зловоние изчезва почти моментално, дръпвайки рязко завесата за елегантен цветен хор, в който най-мощен е гласът на розата и ириса. Те създават красотата на парфюма, но и ретро звученето му. Това архаично изпълнение е подсилено от сандаловото дърво в основата на аромата. Амбра, кедър и ванилия са другите декларирани компоненти от този най-долен ред на ароматната пирамида, и точно те успяват да пренасят това ухание през годините, за да не изчезне съвсем от парфюмната карта.


Дори да не сте почитатели


на класическите, ретро аромати – вариации на роза, този специално може и да ви допадне като много сух, силно пудрен, децентен. Ненатрапчивото му присъствие го прави подходящ за ежедневието – било то работно или домакинско, но не бих посягала към него често, защото ми напомня колко бързо се търкалят миговете. Иска ми се да е по-скоро парфюмът на моята майка, отколкото мой личен, но сигурно така би казала и дъщеря ми, ако имах такава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар