Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

13 август 2011

Eau de Lit, Guerlain






лансиран 2006 г.
Eau Parfumée Pour Les Draps
Olfactive Group: Oriental


Разликата


между обикновените дрогерийни освежители за въздух и стайните аромати за амбиенте на известни марки се оказа колосална. Преди считах вторите за излишни и неоправдано скъпи. Започнах да се впечатлявам едва когато попаднах на Bois de Coton (d'Orsay). Сухият му, горещ мирис на финландска сауна търсих отдавна при парфюмите, а не откривах. Тогава и научих, че тези аромати се правят по същите стандарти за качество, с богати сурови съставки, както и парфюмите. Означава, че дори да не се контролират от козметичните разпоредби, имат достатъчно качество да се носят и върху кожата. Другояче казано, са начин да се заобиколят скъпи условности и течността да остане на поносима цена, която макар по-висока от стайните освежители в супермаркета, е по-ниска от тази за парфюм. Цената на Eau de Lit* може да изглежда неприлично скъпа за парфюмна вода за спално бельо, но истината е, че ако се хареса, може да се носи като парфюм. За разлика от най-добрия омекотител за пране.


Вероятно


само най-заклетите Guerlain фенове стигат до този ексклузивен аромат, продаван в бутиците на марката и много рядко в парфюмерии. Eau de Lit ще рече парфюмна вода за леглото и е приносът на Guerlain в съживяване на старата мода за парфюмиране на носни кърпички, възглавници и чаршафи. В моят случай, името на носът зад парфюмната вода - Francis Kurkdjian, предопредели покупката. Харесвам разнопосочния му стил и заигравките му с ванилия и мускус. Тази е от първият вид.


Тънка,


почти обезкостена ванилия, с изнесен център на тежестта. Ванилията прави обикновено топли, респективно есенно-зимни заявки, а тук е подкастрена и няма плътност в дълбочината ѝ. Eau de Lit е дори – заради тънкостта и прозрачността си – лятно деликатен. Парадоксално на тази му ефирна консистенция, са всичките му подправки от състава. Началото му е искриво цитрусово, пък не е свежо в цитрусовия смисъл. Бергамот и нероли се дърпат набързо, без да внасят собствено чувство за цвят. Звездовиден анасон, листа на кориандър и салвия е миксът от сърцевината, който усещам значително по-дълго. Миришат някак коледно уютно, а не са никак интензивни. Рехави са на мирис и Коледата сигурно идва от връзката ми с пакетчетата декоративни подправки, които пускат в началото на зимата. В тях има канела, карамфил, сухи резени цитруси, но най-вече от звездовидния анасон. Той не мирише като познатия ни от карловската анасонлийка. Подобна лакрица е наистина, но си остава различна. Звездите му, заради които си носи името, са всъщност семена на Illicium Verum. Вечнозеленото дърво е характерно за Китай, а на нас ни е познато само с тези си семенни плодове, при това от скоро познато. В Грас, където посещавах курсове за стажант парфюмери, ме учеха, че парфюмите имат най-малко 20 до 40 компонентни ноти, а нерядко стигат до 200. Може и да е така, но носът ни разпознава винаги доминантните само. В Eau de Lit доминира звездообразния анасон, примесен с тънко филирана ванилия.


С изключение



на първите няколко пъти когато наистина пръсках спалното бельо, си нося парфюмната вода на кожата. Намирам я компромисна, дори за тези като мен, които недолюбват интензивната ванилия в парфюм. Пръскан върху чаршафите, излъчва твърде гурманизиран аромат, за да спя спокойно. Мисля си за сочна плънка на пухкав сладкиш. И върху мен ухае по подобен начин изкусително, но поне ме разсейва само през деня. Ако не съм прочела на дъното на бутилката му Eau Parfumée Pour Les Draps, никога нямаше да допусна, че е за чаршафи предназначен. Ухае на истински гурме парфюм, само без да е прекалено сладък. Гурме олфактивната група не е сред приоритетите ми, но Eau de Lit мога да нося във ваниловите си, редки настроения. Перифразирана с анасон ванилия.

____________________________________________________________________________________
* 50 евро за 125 мл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар