лансиран 2011 г.
Eau de Parfum
sublimée de Poudre de Cacao Amer
Collection Le Goût du Parfum
Като поръсва
със ситен пармезан изпитана рецепта, находчивата домакиня прави от обикновена яхния - гурме ястие. Нещо съвсем дребно тоест, което преобразява цялата чиния. Също като идеята да откъснеш няколко пресни цвята лайка и да ги пуснеш да плават като лилии в крем – супата. Така декорирана спира да прилича на буламач и събира очите на гостите върху носа им. С такъв находчив трик ме сюрпризира Angel Le Goût du Parfum. Изпитаната, мухливо – пачулена рецепта на класическия Angel (1992), превърната в бест-селър и в отделна глава в парфюмерийната енциклопедия, търпи 19-тата си, какаова вариация. Познавам едва три от интерпретациите ѝ, но това не ме смущава да твърдя, че 19-тата поправка прави не нова алинея, ами нов норматив при парфюмите. Какаов указ за gourmand ароматите. В тази парфюмна група наблюдавах без въодушевление опити да се гурманизират най-вече плодове или ванилия, от които се получават пак плодове и ванилия. Angel Le Goût du Parfum гурманизира какао като му дава ликьорен отблясък и фин нуга ефект.
Усещането е,
че си се заровил в ситно какао, както се заравяш под пясък. Толкова е фино смляно ароматното начало, че вдига кафява мъгла от прах. Има нежността на пудра за лице и леко мазнеещата ѝ консистенция. Другояче казано, не е какаов гранулат на Nesquik, ами вълшебно меко и неподсладено какао. Естествената му горчивина е рафинирана за да не напомня марципан или евтин шоколадов кувертюр. И на фин шоколад не ми мирише точно, нито на храна за нахранване, а на такава за наслаждение. Ухае ми на ендорфини. На задоволството от прекрасен десерт, поднесен в най-изискана форма. Мога да го сравня със скаличка от шоколадов мус, голяма колкото орех, пък в центъра на огромно бяло платò. По ръбовете му са небрежно настръхнали едри люспи натурален шоколад, а около порестия мус лъщят капки шоколадов фондан. Само след пет минути започвам да разпознавам Angel Liqueur de Parfum, който веднъж помирисан няма как да се обърка. Ликьореният Angel е далеч по-благородният, с матирана показност класически Angel. Angel Le Goût du Parfum е още по-облагороден от него, разтребили са острите и парадиращи, вулгарни за внимание домогвания на първообраза. Не, че съвсем не лъщи – струва ми се невъзможно парфюм на Thierry Mugler да няма гланц и паразитен шум – но е гланц без перлените блясъци на розово червило за мумифициране. Този е сякаш без брокатени частици, аристократично модерен. Сигурно ако отпия елегантно от чаша със скъп шоколадов ликьор и не ги оближа, устните ми ще са точно такива влажно съблазнителни, като безкрайният остатък на парфюма. Плесенливото пачули е прекарано през филтър и мухълът е останал в цедката. В парфюма е влязъл само прецеденият му дъх. Няма я и евтината сладост на повечето gourmand плодови образци, сладни по-изискано от захар и от плодово желе, с естествената сладост на стевия*, на дъното на която има лека горчивина.
Не ми стига
какаовият привкус сякаш. Разтваря се след първия час и в останалите десетина се радвам на отлежал Angel Liqueur de Parfum. Все пак се досещам, че е там - по напрашеното с какао дъно. Чак когато го вдишвам най-дълбоко, полепва по носоглътката малко от тази утайка. Въпреки, че не ми е достатъчно като осезаемо какаово времетраене, е безспорен фаворит в gourmand листата ми, която е иначе празна. За да не стане грешка с трайността, маркирам в червено извънредно добрата като цяло. Почти 12 часа усещам аромата, а косата ми го консервира и за повече. Изплъзва ми се поводът му, но е от вечерно-празничните, ако тръгна да се формализирам. Понеже не се съобразявам с очевидното, мога да нося както през деня, така и вечер. Най-вече като поискам да ухая щастливо, с ефекта от какаова маска за тяло. Глезещ разкош.
_________________________________________________________
* билка, чийто екстракт е по-сладък от 100 до 300 пъти от захарозата. Листата ѝ съдържат глюкозиди, пектини, витамини, 17 различни аминокиселини, микроелементи, антиоксиданти, ефирни масла, а на всичкото отгоре нито една калория.
Няма коментари:
Публикуване на коментар