Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

24 ноември 2011

Angel Le Goût du Parfum, Thierry Mugler






лансиран 2011 г.
Eau de Parfum
sublimée de Poudre de Cacao Amer
Collection Le Goût du Parfum


Като поръсва


със ситен пармезан изпитана рецепта, находчивата домакиня прави от обикновена яхния - гурме ястие. Нещо съвсем дребно тоест, което преобразява цялата чиния. Също като идеята да откъснеш няколко пресни цвята лайка и да ги пуснеш да плават като лилии в крем – супата. Така декорирана спира да прилича на буламач и събира очите на гостите върху носа им. С такъв находчив трик ме сюрпризира Angel Le Goût du Parfum. Изпитаната, мухливо – пачулена рецепта на класическия Angel (1992), превърната в бест-селър и в отделна глава в парфюмерийната енциклопедия, търпи 19-тата си, какаова вариация. Познавам едва три от интерпретациите ѝ, но това не ме смущава да твърдя, че 19-тата поправка прави не нова алинея, ами нов норматив при парфюмите. Какаов указ за gourmand ароматите. В тази парфюмна група наблюдавах без въодушевление опити да се гурманизират най-вече плодове или ванилия, от които се получават пак плодове и ванилия. Angel Le Goût du Parfum гурманизира какао като му дава ликьорен отблясък и фин нуга ефект.


Усещането е,


че си се заровил в ситно какао, както се заравяш под пясък. Толкова е фино смляно ароматното начало, че вдига кафява мъгла от прах. Има нежността на пудра за лице и леко мазнеещата ѝ консистенция. Другояче казано, не е какаов гранулат на Nesquik, ами вълшебно меко и неподсладено какао. Естествената му горчивина е рафинирана за да не напомня марципан или евтин шоколадов кувертюр. И на фин шоколад не ми мирише точно, нито на храна за нахранване, а на такава за наслаждение. Ухае ми на ендорфини. На задоволството от прекрасен десерт, поднесен в най-изискана форма. Мога да го сравня със скаличка от шоколадов мус, голяма колкото орех, пък в центъра на огромно бяло платò. По ръбовете му са небрежно настръхнали едри люспи натурален шоколад, а около порестия мус лъщят капки шоколадов фондан. Само след пет минути започвам да разпознавам Angel Liqueur de Parfum, който веднъж помирисан няма как да се обърка. Ликьореният Angel е далеч по-благородният, с матирана показност класически Angel. Angel Le Goût du Parfum е още по-облагороден от него, разтребили са острите и парадиращи, вулгарни за внимание домогвания на първообраза. Не, че съвсем не лъщи – струва ми се невъзможно парфюм на Thierry Mugler да няма гланц и паразитен шум – но е гланц без перлените блясъци на розово червило за мумифициране. Този е сякаш без брокатени частици, аристократично модерен. Сигурно ако отпия елегантно от чаша със скъп шоколадов ликьор и не ги оближа, устните ми ще са точно такива влажно съблазнителни, като безкрайният остатък на парфюма. Плесенливото пачули е прекарано през филтър и мухълът е останал в цедката. В парфюма е влязъл само прецеденият му дъх. Няма я и евтината сладост на повечето gourmand плодови образци, сладни по-изискано от захар и от плодово желе, с естествената сладост на стевия*, на дъното на която има лека горчивина.



Не ми стига


какаовият привкус сякаш. Разтваря се след първия час и в останалите десетина се радвам на отлежал Angel Liqueur de Parfum. Все пак се досещам, че е там - по напрашеното с какао дъно. Чак когато го вдишвам най-дълбоко, полепва по носоглътката малко от тази утайка. Въпреки, че не ми е достатъчно като осезаемо какаово времетраене, е безспорен фаворит в gourmand листата ми, която е иначе празна. За да не стане грешка с трайността, маркирам в червено извънредно добрата като цяло. Почти 12 часа усещам аромата, а косата ми го консервира и за повече. Изплъзва ми се поводът му, но е от вечерно-празничните, ако тръгна да се формализирам. Понеже не се съобразявам с очевидното, мога да нося както през деня, така и вечер. Най-вече като поискам да ухая щастливо, с ефекта от какаова маска за тяло. Глезещ разкош.
_________________________________________________________
* билка, чийто екстракт е по-сладък от 100 до 300 пъти от захарозата. Листата ѝ съдържат глюкозиди, пектини, витамини, 17 различни аминокиселини, микроелементи, антиоксиданти, ефирни масла, а на всичкото отгоре нито една калория.

Няма коментари:

Публикуване на коментар