Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

07 февруари 2011

Eau de Gucci, Gucci




лансиран 1993 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Floral

Има парфюми,

с които трябва да се внимава: не просто да щадиш околните с количеството, а заради самия теб да внимаваш. Парфюми, които могат да станат буквално опасни за здравето, при чувствителност или алергия към някоя от съставките. Аромати, които трябва да имат предупредителни обозначения. Eau de Gucci е такъв парфюм. Не страдам от алергии и допреди известно време наивно смятах, че максималаната вреда, която може да ми нанесе един парфюм е да ме остави безразлична. Сега имам една заблуда по-малко. Eau de Gucci не може да те остави апатичен – или изкривяваш конвулсивно лице и се олюляваш безпомощно или се влюбваш в аромата. Свръхтежък, обсебващ, с плътността на нощ. Макар, че говоря за възможно най-новата и реформулирана версия, усещането е за тежките, блажни аромати от типа на небезизвестната Кобра от 80-те години на миналия век. Дори кристален студ не би могъл да избистри такова едно мътно и дори злокобно ухание, затова не мога и да си представя подходящ сезон за него.


Свикнала бях



цветната парфюмна група да ми поднася свежи и чисти, ефирни композиции. Не и Eau de Gucci. Гледайки безкрайната листа на ароматните съставки, искрено недоумявам как е възможно да усещам единствено два моноаромата – този на жасмин и на тубероза. Преди да се сдобия с първокачествено парфюмно масло от жасмин, пак наивно и самоуверено си представях невинен и елегантен аромат. Чистият аромат на жасмин е обаче тежък, суров, засядащ в носоглътката. Именно такъв концентриран и незаглушен го разпознавам в Eau de Gucci. Жасминът е описан като съставка на ароматната сърцевина, но се препъвам в него още с нанасянето. От връхните нотки всъщност, отчетлив е единствено зюмбюлът, но и той е в най-тежката си концентрация. Отново жасминова и тежко туберозна е сърцевината на аромата. Нито люляк, нито момини сълзи, нищо от дългия списък с цветя не успявам да доловя или пък да омилостиви двете господарки на аромата. Безпощадно е присъствието им, увисва трайно във въздуха и прави носенето на парфюма изпитание, за тези, които като мен имат непоносимост към тубероза. Дори най-изсъхнал, след няколко часа, парфюмът не ми предлага нищо друго освен жасмин и тубероза.



Почитател



съм на бранда Gucci – един от вечните ми аромати е именно L`Arte di Gucci. Никоя лоялност обаче, не би могла да ме мотивира да нося Eau de Gucci. Разбира се, че е въпрос на лична химия и субективни предпочитания, но горещо бих препоръчала на всеки, обмислящ покупката му, обстойни тестове. Парфюмът е особено траен, силно водоустойчив и рискувате да ви заобикалят отдалеч. Изпитание е дори за най-отявлените привърженици на туберозни и жасминови аромати. Не можех да ги нося и през 90-те, когато нямаше почти нищо друго на парфюмния пазар, не мога да ги нося и сега. Което идва да каже, че с възрастта не идва апетита за тежките, спрягани за зрели дами, аромати. Нужно е да ги харесвате искрено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар