Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

13 юли 2011

Le Baiser Du Dragon, Cartier





лансиран 2003 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Oriental Woody



Входът


на Cartier бутика в началото на Кралската алея* в Дюселдорф се пази от скъпо костюмиран бодигард. Непроницаемият му поглед и безупречните обноски изглеждат вродени. Отваря вратата на всеки, който влиза или излиза, поздравява учтиво и застива на мястото си. Вероятно може да ми изнесе лекция по история на изкуствата, но е зает да охранява огърлици и часовници, чиято цена започва от 12 000 евро и не свършва. При пръстените и по-дребните бижута може и да получиш петцифрен отговор, ако решиш да попиташ. Цени не се виждат. Такива са, каквито са. Зад Cartier стоят повече от 150 години история на придворен бижутер на почти всички кралски фамилии в Европа и далеч от нея. Царе, крале, махараджи, принцове и принцеси от различни серии на историята са носили бижута, тиари, часовници на марката. От почти 40 години тя не е в ръцете на фамилията, а на група инвеститори. Бижутата сега носят и звезди на световното шоу. В бутиците на Cartier не се продават парфюмите с това име.


Те биха

изглеждали смешно и странно, независимо, че всичките са продължения на колекции бижута или часовници и носят имената им. Ако съм с по-рохкава чувствителност бих си помислила, че са подаяние за онези, които не могат да си позволят друго от Cartier, но съм варена повече от три минути. Сварила съм се до безпристрастна обективност за да не се дразня, че не мога да си купя пантера с диаманти, която не ми харесва, нито да съдя за вкуса на онзи, на който му харесва. Парфюмите на Cartier са само начин да се вземат пари и от моя по-плитък джоб. За Le Baiser Du Dragon ги давам с удоволствие и получавам удовлетворение.




Целувката на дракона**



е колекция от украшения на Cartier с характерни пиктограмни форми, наподобяващи стилизирани сигли или йероглифи (една от тях е и върху капачката и флакона на появилия се по-късно парфюм), с преплетени в тях рубини, диаманти и черен оникс. Препратка е към вдъхновената от Азия линия на тримата братя Louis, Pierre и Jacques Cartier, върху която са работили в началото на 20-те на миналия век. Като разглеждам снимки на знаменистите, които носят бижутата от колекцията, приличат наистина на целунати от дракон – като жигосан печат от огнен дъх са сиглите върху ръката, шията, пръстите. Alberto Morillas – носът зад парфюмния аромат едва ли е получил задание със снимки на дракони от добър източен или зъл европейски вид. Задачата му е била да продължи колекцията скъпи украшения с парфюм със същото име и по мое мнение е създал най-доброто парфюмно бижу, което Cartier някога е лансирал.


Интересно


опушено и вечерно ми ухае парфюма. Признавам, че камфоровата миризма на пачули от първите минути е стряскаща. Луксозна биха я намерили тези, които обичат нотката и към които спадам. Повечето парфюмни аромати с изразено пачули в базата, се нанасят, а не само завършват на него, както би логично подредено. И Le Baiser Du Dragon залива с една такава вълна. За да омекне бързо до амарето бадеми с хлебна плътност и с леко нагарчащия им, естествен вкус. Не улавям цианидния им кратък дъх от Heliotrope (Etro), който всъщност харесвам. Различавам гардения и като никога не я бъркам с тубероза. Нещо повече, опушили са я, за да не белее левкоцитно. Мирише дълбоко и с чувство и ме кара да се замислям дали наистина е хлевоуста и безсрамна в парфюм, както смятам. Може и просто да е добре балансирана тук. Дървесният мирис на кедър си мисля, че е туширал амарето ликьора, за да не е алкохолна и защеметяваща миризмата му, а само плътна. Тъмен шоколад и карамел би трябвало да различа. Не и като самостоятелни солисти, успявам. Ако обаче потопя блокче шоколад в чашата си коняк, както топя вафличка Неаполитана сутрин в кафето, вече различавам и вкуса. Изключая пачули, гардения и застъргващ на сухо кедър, другите нотки не бих разпознала в общия микс. Гладък и конячен, ексклузивен ликьор с рубинено тъмни червени отблясъци. Така щях да нарисувам сърцевината на парфюма, ако трябваше. Вместо тревисто-дървесен ветивер, ароматът изсъхва с гъделичкане в носа, като от сапун.


С класически


аромати от Oriental групата и от ранга на Coco (Chanel) и Zen (Shiseido) мога да сравня прочувствените, вечерни настроения на Le Baiser Du Dragon, а от нишовите образци с Calamity J. (Juliette Has A Gun). Недоволните от него, които са го намерили за мъжествен, трябва да са били в голямата си част под 25, иначе нямам обяснение. Не е мускулест аромат, но е плътен и осезаем и изисква сила, за да не засенчи със своята. За хубава дреха, при конячен залез, с настроение за дълбоко. Шие криле.
___________________________________________________________________________________
* Königsallee (нем.) – най-скъпата улица в Германия, заради всички световни имена, които държат бутици. Кръстена на Крал Фридрих Вилхем IV след един инцидент през 1848, при който са хвърлили конска тор срещу него.
** Le Baiser Du Dragon (фр.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар