Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

05 юли 2011

Acqua Universalis, Maison Francis Kurkdjian




лансиран 2009 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Aromatic


Гостите



заприиждаха в три следобед. В три без пет строих една камара парфюми пред мен и избрах да се забавлявам по мой си начин. Лимузините паркираха предвидливо на ъгълчето на червения килим, за да не изронят VIP особите токовете си на асфалта. Пищният парад на модни тоалети се точеше в протоколния ред от по-малко знатни към повече. Парфюмирах мислено гостите с аромати, с които може никога да не са го правили и прехвърлях от дясната страна на масата върху лявата. Жан-Мишел Жар - Antaeus (Chanel), Наоми Кембъл – Bronze Goddess (Estée Lauder), Сергей Бубка - Terre d'Hermes (Hermès), Джорджо Армани – пристигна без парфюм, Карл Лагерфелд - Liquid Karl (Karl Lagerfeld), ....., Мадам Бернадет Ширак – Coco (Chanel), Никола Саркози – Un Jardin Sur Le Toit (Hermès), ..... . В пет без пет камарата пред мен се беше постопила, но пак имаше достатъчен избор, понеже участваха и парфюмите от паметта ми. Камерата посегна за Чарлийн и ръката ми увисна във въздуха. Не виждах роклята, нито воала на булката, а като всяка любопитна жена първо това оценявам. Мигът, в който кадърът най-после спря на миловидното ѝ, излязло от приказка за нежност лице, държах Acqua Universalis.


Най – бистрите


и кристални момини сълзи, които съм помирисвала. Най-достоверните и чисти. Има много по-луксозни парфюмни аромати, които можех да припиша на Принцесата на Монако – луксът не е силната страна на Acqua Universalis. Такава е неговата чистота. И на Чарлийн. И лазурът му, като нейните синьо-зелени очи, взели цвят от водите в които е плувала. Нещо старомодно? Много дори, като нейното мило излъчване, излязло от приказка на Братя Грим за принцеси. От най-прелестното старомодно като при всеки аромат с момини сълзи. Момините сълзи бяха едни от най-експлоатираните парфюмни цветя в миналото и е неминуема връзката с него. Ако се абстрахирам от многото парфюмни аромати с тях, които е преживяло моето поколение, веднага признавам, че са сред най-нежните и грацилни парфюмни нотки. Просто бяха твърде често използвани преди, а оттам и чувството, че не се срещам с нещо ново. Новото тук е само цитронената им глазура. Лимон, който не мирише само на лимон, а събира свежестта на всички цитрусови плодове в нещо, коeто обобщавам като ароматичен цитрон. С такава резлива свежест започва Acqua Universalis и ти светва пред очите. Става ти драго да си, където и да си и по проводниците ти тръгва лъчиста енергия. Поне с два пункта ми се променят тонусните показатели, ако някой ги замери преди и след парфюмирането. Дишам по-дълбоко и сетивата ми пулсират, като да съм съблякла едно палто умора от себе си. После всичко се хармонизира и отдолу прозират момините сълзи. Áма нежни, áма истински – да не смееш да ги докоснеш, понеже трябва да станеш след това и по-добър някакси. Плътни на дъх, а прозрачни от финес - от костен порцелан направени. Само да им се любуваш и да те умилостивяват. Като гледката на Чарлийн пред олтара.


Ако е сапун


това, което остава от парфюма след час, то сапунът е тоалетен и седефен. Според Francis Kurkdjian, Acqua Universalis е липсващата олфактивна връзка между кожата и свежо изпраната дреха. Между чаршафите и свежият въздух, между мъжете и жените. Ценя много високо изкуството на този нос, който от бледен 15-годишен е знаел, че иска да стане парфюмен нос и си е следвал с радост съдбата. И при цялото ми страхопочитание към магиите, които вади от джоба си и сипва тайно в парфюмните си аромати, не искам да съм съгласна с него за унисекс характера на Acqua Universalis. Нито за универсалния, който името предполага. Не давам момините сълзи на мъжете – това да не е ветивер, че да го делим. Няма да понеса любимият ми мъж да ухае на прелестна невинност, а и той не го понесе. А не мога да нося универсално парфюма, защото въпреки чистотата, която индуцира, Acqua Universalis има красива прочувственост от миналото и не е абстрактно чист като съвременните екземпляри от типа на Not A Perfum (Juliette Has A Gun) или Essence Eau de Musc (Narciso Rodriguez). Женствено и милозливо чист е от момините сълзи, дори да са с цитронена роса по тях. И понеже е такъв, е запазено право само за онези, които харесват момини сълзи в парфюм. И не са забравили смирението на принцеса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар