Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

18 февруари 2011

Ange ou Demon, Givenchyлансиран 2006 г-
Еau de Toilette
Olfactive Group: Orientasl Floral


Givenchy


умеят да ни разделят със своите парфюми – на неустоми*, на женени**, на прилични и неприлични***, а тук предизвикателството е между ангелската и дяволската ни същина. Разделят ни и в оценките за своите аромати: голяма част от тях предизвикват реакции от осанна до пълно отричане. Помня как реагирах като се срещнах за пръв път с Organza. Интересът ми приключи почти моментално след първото парфюмиране. Без да бях усетила този аромат върху някой друг, чувството ми за него беше подпечатано с щемпел: масов. Оттогава насам, инцидентните ми срещи с техни парфюми са винаги белязани от едно съмнение. Има нещо в композициите им , което ме кара да мисля, че мисията им е да внушат колко масов и народен продукт е парфюмът. Не, че не е станал такъв междувременно, но пък всеки иска да се чувства уникално с избрания от него аромат. Нищо лошо няма наистина, стига и цените им да бяха така масови. Ange ou Demon има същият, едва забележим воден печат за масовост, но е несъмнено оригинален. Под масовост имам предвид не просто често носен, а буквално създаден за всички, без лично посвещение.В плътното му,вечерно настроение има особена покана. Не бих го избрала за кино или театър, нито за концерт. Късен нощен бар, където имената остават анонимни, но не и първичните ни чувства – такова е мястото, за което мисля с Ange ou Demon. Връхните му ноти са остро подправени с шафран. Изследван близо до кожата, той е буквално кихлив. Вместо описаните мащерка и портокал, усещам за кратко анасон. Харесвам много повече сърцевината от иланг-иланг, лилия и орхидея, без да ги различавам поименно. Най-много обаче, ми допада Ange ou Demon след час – лятно сено, разпиляно от бобовата тонка в базисните ноти. Виждам ванилия и мъхове, посочени в този ред, но мисля за мускус и амбра, заради чувственото излъчване. За жалост, всички етапи от развитието на аромата са твърде форсирани, твърде шумни и интензивни, непатинирани.


По своята същност,Ange ou Demon ми носи емоционалния заряд на Black Cashmere (Donna Karan). Същото пикантно подправено начало и мастилена екстравагантност, същия кремообразен остатък, но с по-масовия характер, за който споменах. Сега, като се замислям как по-точно да го обясня, се сещам, че всъщност става въпрос за една водниста отмитост на аромата, която ме подразни и в Organza. Парфюмът има и плътност и трайност и не го обвинявам в акватичност, но сякаш есенцията, върху която е наслагвано е силно разконцентрирана. Харесвам Ange ou Demon, но не провокира черно-белите страсти в мен. Интересен ми е временно и не бих го подновила щом свърши. Нещо в него ме кара да смятам, че съм по-хлевоуста, отколкото съм всъщност.Фосфоресциращ парфюм за неоново осветление.


________________________________________________________________________
* Very Irresistible, Absolutely Irresistible, ** Amarige Mariage , *** Organza Indecence

1 коментар:

morkovianka каза...

Да,парфюмът е плътен,ориенталски,но не е застинал,а сякаш те примамва да отметнеш завеса и да погледнеш отвъд...Шафранът се усеща осезаемо,след това са иланг-иланг,тонка и ванилия.Мисля,че е за особена порода жени-зрели,хармонични достатъчно,за да не съблазняват с парфюм,но топли и ласкави към този в обятията им.

Публикуване на коментар