Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

24 март 2011

Cologne, Thierry Mugler




лансиран 2001 г.
UNISEX
Olfactive Group:
Citrus Aromatic


След тоталното



фиаско с Extract of Limes (Penhaligon`s), който беше първата ми Citrus придобивка, Mugler Cologne ме сюрпризира приятно. Точно както се очаква от един цитрусов аромат, тук става дума не за сложна парфюмна тема, с драматични светлосенки, а за свежест, която е обща за двата пола. С една чудесна особеност - тук тя е умело балансирана, че да не дразни нито жените с острото щипане на афтършейв, нито пък мъжете с нехарактерни за тях завъртулки. И понеже цитрусите са отдавна експлоатирани в препаратите в домакинството, този аромат се е дистанцирал и от повечето такива. Един истински прохладен парфюм, без големи претенции, но с голяма свежест. Чудесно решение за особено горещи дни, когато маранята размацва повечето други парфюми и когато искаш да се съблечеш от себе си.


Цитрусите


в Mugler Cologne не са остър лимонов тип, а приятно омаломощени и с предварително уморени жили, за да не стряскат. Преведено като усещане това значи, че не ти се злъчва мимиката като пред току-що отрязан лимон, ами ти е приятно свежо, сякаш си сдъвкал нелютива, но освежаваща дъвка. Нерол и бергамот са споделени във връхните нотки, а една тайнствена молекула от сърцевината се пази в тайна. Африканско портокалово цвете е посочено само в средата, а аз си изнамирам още нецъфнала лавандула и стрити между пръстите от онези зелени плодчета на кипариса, преди да станат шишарки. В базисните нотки е само мускус според fragrantica.com. Съхнещият Mugler Cologne минава през чистата фаза на сапун, а заглъхва с отчетливи препратки към Terre d'Hermes (Hermes), без обаче неговата класическа елегантност и по-непретенциозно.


Много


разочаровани от аромата мнения прелистих, в които общата почуда е как дизайнер като Thierry Mugler е лансирал такъв парфюм. Отговорът е повече от очевиден – за търсачите на силни усещания и драматични парфюми, този бранд има достатъчно заглавия. Тук става дума за един обикновен цитрусов аромат за лятна прохлада. И тъй както е обикновен, така и не е толкова просто да направиш изцяло цитрусов парфюм, който да не напомня бръснарски сапун или почистващ препарат за баня. Неслучайно цитрусите са почти винаги комбинирани с приглушаващи други нотки. В много аромати има цитруси, но ако тръгна да търся свежестта им в автентичен вид, едно от имената, за които ще се сетя първо е Mugler Cologne.

1 коментар:

Анонимен каза...

Любим, също като DKNY. Вили

Публикуване на коментар