Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

15 април 2011

Vicolo Fiori, Etro



лансиран 1996 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Floral Fruity


Малките


населени места в Италия, Франция и Германия са графства на спокойствие и благост. Къщи с градини, като извадени от съня на някой, който живее на десетия етаж в пренаселен и шумен град. Лениви улици, задрямали облегнати на безброй кашпи с цветя. Само в пазарен ден малките им, усмихнати площадчета се раздвижват от рисунката. Шарени плодове и зеленчуци, пъстри цветя и подправки от малкото местни производители, събират околността. В останалото време тук е тихо и само някоя църковна камбана с красив електронен звън, може да докаже, че не си се събудил с два века назад. Иначе си в пощенска картичка. Вървиш по нарисуваните алеи и стъпките ти потъват под цветя и зеленина. На такава алея на цветята* телепортира този парфюм. Плътен, но кадифено мек и цветен, кремест аромат. Идиличен също.


Диви зюмбюли

и мандарини правят весела глъчка като в пазарния ден. Става ми радостно от ароматното начало и във въздуха се понася свежестта на утрото, закусило с лъснатите плодове от малкото пазарни сергии. Така усетих моето градче, когато го видях за пръв път. Бягахме от мегаполисите на света и го открихме в една пазарна сутрин. Два часа след това, на площада остана само ехото. Шумът във Vicolo Fiori стихва много по-бързо. Ароматът омеква до плътен и мек крем от цветя – лотуси, водни лилии, циклами, иланг-иланг.... От тези стръкове не разпознавам нищо поотделно, така гладко са преляти едно в друго техните ухания. Оприличавам цветната комбинация с аромата на петунии. Меки като кадифе и едри като фунията на ретро грамофон, провлачили красотата на провинцията от безброй висящи кошници и улични сандъчета. Кремообразната цветност добавя и пудра от ирис в базисните нотки, щом ароматът изсъхне хубаво.


Един истински



идиличен цветен парфюм е Vicolo Fiori. Не бих го нарекла ретро, а провинционален аромат. В него има от носталгията по лятната почивка или отпуската, от спокойствието на пролетно-летните прохладни вечери. Сам по себе си, парфюмът е ежедневен и непретенциозен, с изкусна препратка към одеколоните от миналото, но разказва приказката си увлекателно. Само заради мандаринаната в него, ми се струва преувеличено да го квалифицират цветно - плодов, като е главно цветен аромат. Vicolo Fiori е с посвещение към първия магазин на Etro в Brera, Милано, а дори и дизайнерите признават, че неговата идея е бягството от големия град. За мен е като спокойствието, носено от латерна на празния площад. Някой я е навил и тя свири, а бледолилави петунии по прозорците са единствените, които слушат и я попиват в меките си фунии. Парфюм от пощенска картичка.

______________________________________________________________________________
* Vicolo Fiori (итал.) алея на цветята

Няма коментари:

Публикуване на коментар