Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

17 декември 2010

Palazzo, Fendi




въведен 2005 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Floral


Отличим аромат,

със свое собствено, трудно за плагиатство излъчване. Като прибавим и факта, че е изведен от производство, вероятността да бъдете копирани в тълпата е незначителна. Palazzo е класически, подчертано строг и взискателен на фона на повечето представители на цветното парфюмно семейство. Букетът му не е игрив и закачлив, нито наивен, а по-скоро официален. Не за тържествените поводи обаче, а за протоколни събития ме кара да мисля този аромат. Стилната му ненатрапчивост, съчетани с все пак волево присъствие, го правят особено подходящ за делови дами с обществено значимо амплоа. Елегантно облечена прима, с дискретни бижута , която се движи в дипломатическия, политически или мендижърски кръг, би се чувствала особено комфортно в това ухание. То не акцентира върху женствеността, а измества прожектора върху стила и интелигентността на своята приносителка.



Хомогенизирана



до съвършенната гладкост е композицията на Palazzo. Нито един от компонентите на ароматната пирамида не засенчва останалите, всички работят в такт с цялостното съзвучие. Плодовото присъствие на мандарина, лимон и бергамот няма нищо общо с традиционното цитрусово присъствие в ароматите. В Palazzo плодовете са стилизирано щриховани, без сигналните им цветове. Розовият пипер, който може да стресне много аромати с присъствието си, тук е фино смлян и неуловим. Цветният букет от роза и жасмин е загърнат в един опушен воал, така щото маслеността на тези цветни доминанти да е приглушена. Дървесната база на аромата го прави много естествен, но и траен. Сандалово дърво, пачули, дървесни нотки се различават със съхненето и отделят луксозна топлина. Тя се утаява на самото дъно, доловима само за най-близкото до кожата усещане. На повърхността витае мистика. Бих се обзаложила, че в Palazzo има и алдехиди, но не мога да го докажа. Средиземноморският бриз в аромата, за който прочетох в парфюмните енциклопедии, би бил резултат точно от такова едно алдехидно присъствие – ясен въздух, слънце и море, но в далечината. В самия аромат морето не присъства нито със солени, нито с акватични нотки.


Амбициозен е бил


замисълът на Силвия Фенди - да създаде парфюм, за който непременно да те попитат с какво си парфюмирана. Съзирам съвсем друга постигната цел: да говориш за стила и добрия си вкус, чрез своя парфюм. Да внушиш респект към позициите и уменията си, да бъдеш дискретно луксозна. Не ме учудва, след като го опознах, че Palazzo се открива все по-рядко и на все по-висока цена.
Флаконът на Palazzo пресъздава символът на Фенди бранда – неговият бароков палат и сам по себе си е заявка за качеството на парфюма. Един различен парфюм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар