Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

07 юни 2011

Un Jardin Sur Le Nil, Hermès




лансиран 2005 г.
Еau de Toilette
Olfactive Group: Floral Fruity

Представа нямам


как от Hermès опазват формулите си от дисекцията на газовата хроматография и компютърната спектрометрия, но е факт, че техните аромати си приличат само в рамките на колекциите им и нямат аналози извън бранда. Не ми се вярва и никой да не иска да ги наподоби. По-вероятно е да не може - понеже са единствени по рода си и не се поддават на разчленяване, а оттам на изкопиране. Има всъщност едно обяснение - Jean-Claude Ellena. Неповторимият нос работи официално за Hermès от 2004 насам и само за няколко години утроява парфюмните продажби на бранда. Истината е, че от Hermès се амбицират в новото хилядолетие да догонят основния си конкурент по обеми на продажби - Chanel и да изградят собствена лаборатория с главен парфюмер, какъвто е модела на Chanel. Щастливци са от Hermès да имат в екипа си парфюмер от Grasse - син на друг парфюмер от Grasse, чиракувал от дете в световната столица на парфюмерията Grasse. В подписа му стоят всякакви и чрезвичайни ароматни източници от природата, но никога сладки. Заради този майстор може би един ден ще има олфактивна група Floral Vegetable*, не просто Floral Fruity. Ако имах олфактивен ценз, да съм я предложила досега. И за да не плаша потенциалните купувачи като видят зеленчуков аромат, щях да закодирам групата Floral Ellena. Зеленчуците са най-характерните в почерка му. Той им изписва с калиграфски размах такова обаяние и лукс, каквито никога не са имали в природата. Можете ли да си представите, че морков или домат ще ухаят на скъпо и красиво? Аз мога. Понеже познавам някои от нещата на Ellena.


Un Jardin Sur Le Nil


е особено луксозен плодово-зеленчуков коктейл, поднесен в парфюмен флакон и е вторият от поредицата Jardins. След успеха на Средиземноморието с Un Jardin en Méditerranée, от Hermès решават темата на 2005 да е река. Първоначалният замисъл гравитира около Амазонка, после Ганг, а накрая тежката дума на Jean-Louis Dumas е Нил. Писмото задание до парфюмерът не съдържа обичайните описания какъв типаж се търси, на кои пазари да се продава най-добре, нито възрастова граница. То гласи единствено Un Jardin Sur Le Nil. Jean-Claude Ellena споделя за неизбежната му първична реакция като се спомене Нил, равносилно на Египет – тежки подправки, тамян, гъст жасмин. Пътуването му в Египет, заедно с отговорния екип на бранда преобръща първоначалният строеж в главата му. В търсене на най-подходящите ароматни съставки и след като отхвърлят единодушно видове, които не съм и чувала и не знам дали са влезли в българския език (nasturtium, lantana), откриват особен вид зелено манго с още по-особен дъх, който изчезва секунди след като откъснеш плода от дървото. Именно него избират за център на парфюма. В мириса му има много зеленчукови оттенъци, които парфюмерът подсилва умишлено с моркови и домати. Така разказано и слушано отстрани може да звучи като салата, обаче не е. Ароматът е тонизиращ, тръпчиво-цитрусов и не е банализиран. Оригинален е. Да кажа, че разпознавам изброеното в състава, би било лъжа. Нито зюмбюли, нито божури, още по-малко описаната канела усещам. Майсторски забъркан коктейл, разбит в шейкъра до хомогенност, през която не различаваш продуктите вътре. Вместо кубчета лед, на този парфюм са му слагали щедро кубчета лукс. Отнякъде, незнайно откъде прозира и тънката кожена нишка, която са си избрали за идентичност на всичките свои парфюми от Hermès. Hermès е кожа и така трябва да се идентифицира този бранд тръгнал от седла и чанти.


Исках да изчета

добросъвестно и за пълнота да вкюча и други мнения за парфюма. Отказах се щом видях колко първично е елементаризиран в повечето споделени мнения във fragrantica.com – от салата до спрей против насекоми. А Un Jardin Sur Le Nil е сред най-оригиналните хрумвания за лятото. Без да е съвсем цитрусов, без да е съвсем плодов, без да е само зеленчуков. Умерено зелен, фино кожен, балансирано свеж. Комфортен, неизлагащ, чист аромат, връщан три пъти за преработка на трайността. “Тя е ужасно придирчива на тема трайност” – споделя Jean-Claude Ellena за Véronique Gautier – Президент на парфюмния филиал и негов пряк надзорник. Някоя от поредните модификации е успяла да удовлетвори не само нейните претенции, но и моите като клиент платил значителна сума. Оправдана е. От оригинална и луксозна свежест.
______________________________________________________________________________
* зеленчук, зеленчуков (англ.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар