Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

19 януари 2011

Miss Arpels, Van Cleef & Arpels




лансиран 1994 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Floral Fruity
(снимката е линк за увеличение)


Скучноват


аромат с дезодорантен характер. Очевидно предназначен за по-млада парфюмна публика, която негодувана срещу извеждането му от производство. Не мога да й съчувствам искрено, защото не виждам драматична загуба на парфюмния пазар от изчезването на поредната звезда за една нощ. Miss Arpels няма характер на присъствието, нито сила. Ежедневна свежест ми носи и неразтърсващи емоции. Върши си рутинно функцията на парфюм, но само толкова. Няма пискливи или остри, нито тежки оттенъци и затова е универсален парфюм. Най-големият му чар, е за мен флакона с неправилна октагонална форма. Истинско бижу е този флакон, но не съответства на съдържанието му.


В защита


на аромата, ще подчертая, че плодовото участие във връхните нотки на парфюмната пирамида, е неозахарено и особено интересно подправено с босилек. Заедно със зелените ноти, този босилек прави много колоритен плодовия коктейл от праскова, пъпеш и лимон. Дълъг е цветният среден ред, но от всички цветя разграничавам единствено жасмин и завехнал божур. Странно, но връхния и среден ред не са хомогенни и не се преливат плавно. Независимо един от друг, паралелни ги усещам – плодове наоколо и цветя, близо до кожата. Базата на Miss Arpels е също особена и дъбовият мъх в нея, е компонентата, която най-отчетливо разчитам и харесвам. Придава известна дълбочина и реалистична плътност на аромата, но най-вече тръпчивина, която много уважавам. Не откривам описаната от базовите нотки ванилия и това ме радва.


Сравнявайки


плодово – цветната тема в Miss Arpels с други аромати от това парфюмно семейство, я намирам интересно решена с подправки и мъхове. Плодовете не са така пискливи, като в повечето парфюми, от тази парфюмна група, които познавам. Въпреки това Miss Arpels остава далеч от луксозното звучене. Като прибавя отчайващо лошата трайност и сравнително високата цена, то няма как да се сетя отново за парфюма, дори всичките ми ежедневни летни аромати да са се изчерпили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар