Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

25 февруари 2011

Mahora, Guerlain




въведен 2000 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group:
Oriental Floral


Купих


този рядък, почти изчезнал аромат, за подарък на много мил човек – почитател на туберозата и на парфюмите на Guerlain. Ако са изпълнени тези две условия, ми се струва невъможно ароматът да не се хареса. Едно трето условие за доказване на тази теорема е красивата, неопределена възраст над 25. Аз отговарям само на две от изискванията, но също оценявам парфюма. Бих могла дори да го нося по изключение, което от моята уста е нечуван комплимент за аромат с доминираща тубероза, понеже имам непоносимост към нея. В Mahora тя е не просто тубероза, а Герленова такава, което ще рече създадена с много вещина и чувство за мярка. С лично посвещение до дамите, които са в обектива. Парфюмът има плътно, но меко присъствие, а дерящите туберозни нокти, са изпилени и полирани.


Връхните нотки


са цитрусово-зелени, но остротата им е съвсем кратка и загладена с цвят от бадеми. Сигурно заради него намирам ароматното начало, секунди след нанасянето леко опудрено. Такава е и туберозата от сърцевината – добре напудрена и матирана, тактична. Усещам я при съвсем близкото до кожата изучаване. Ако не завирам любопитно носа си, а се оставя на общото усещане, цвегната сърцевина се завихря около мен много хомогенно и самата тубероза не изпъква толкова драстично като във всички останали аромати с нейния отпечатък, които познавам. Не, че остава в сянка, но като с фотоефект контрастът й е смекчен с външно сияние на контурите. Само да можех да се удържа да не душа толкова близо до кожата и щях да стигна до абсурдното твърдение, че харесвам парфюма. Всъщност харесвам идеята да опудрят много дипломатично и отдалеч целият аромат. Оценявам го, щом изсъхне добре. Топлото сандалово дърво е основното, което различавам от базисните нотки, а ветивер явно е полаган много пестеливо, защото в нито един момент не го долавям като в мъжки парфюм, където той е най-честата компонента.



Името


Mahora, познавах само от рекламите за почивка в Испания, с които заливат електронната ни поща. Все ми се струваше, че звучи като съзвездие или вулкан, но претърсването в Мрежата показа само испанската дестинация и град в Нова Зеландия с това име. Жалко, щеше да отива на парфюма едно такова значение, което исках да му припиша. Ще запомня аромата като най-интелигентната (доколкото това е възможно) тубероза, на която досега съм попадала. За луксозна не мога да си обърна езика, но поне пудрена. В съзнанието ми, туберозните парфюми са неразривно свързани с миналото, а аз и тогава имах непримирими различия с тях. В Mahora има препратка към 90-те, но и висящ мост към годините с 2-ка отпред. За почитателите на тубероза, които не ги е страх от високото, изчезването на този аромат е сигурно загуба. Надявам се да зарадвам един свиден за мен такъв ценител с този подарък.

1 коментар:

Атти каза...

С огромни благодарности към теб за това съкровище!

Публикуване на коментар