Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

24 февруари 2011

Private Collection Jasmin White Moss, Estee Lauder





на пазара от юли 2009 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Chypre Floral


Цветен


шипър? Не, не е. Въпреки недвумисленото присъствие на мъховете в името* на парфюма, въпреки, че идеята му датира от 1980 г., когато все още са се правили истински шипри. Не прочетох никъде каква е причината тази идея на Estee Lauder да се реализира почти 30 години по – късно, щом върху нея се е работило толкова отдавна. Ароматът, в резултат, нито е класически шипров, нито е като съвременните ерзац изпълнения на идеята. Хванал е някакъв среден път. Това не му се е отразило чак толкова зле, понеже е станал много различен. Но шипър не е. Строг и неподсладен, силно тревист и най-вече жасминов, труден за харесване, труден и за носене, въпреки подходящата ми, нестудентска възраст. Дистанциращ и резервиран го преценявам, без искра. Дори аз се респектирам от себе си, когато съм парфюмирана с Jasmin White Moss, в смисъл, че се отчуждавам и намръщвам.


И

в Jasmin Noir (Bvlgari) има жасмин - добре приготвен и елегантно поднесен. И в Royal Pavillon (Etro) и Eau de Gucci (Gucci) има жасмин - сурово сервиран и алергенен. В Jasmin White Moss, жасминът е също категоричната доминанта - аламинутно сервирана. Почти суров, но все пак обработен да не се набръчка носоглътката и да ми се разпадне физиономията. И все пак е повече гримаса, отколкото усмивка, реакцията ми към този жасмин, особено върху кожата. Върху дрехите, става по-търпим. Може би цитрусите от състава, го озаряват, но далеч от достатъчното. Касис, виолетки, иланг-иланг,...., сигурно някой ги е описал с добро намерение, но е пропуснал да ги сложи в парфюма. Другата характерна линия на развитие, е тревисто-зелената нотка. Сигурно това се има предвид под бял мъх, освен ако White от името не се отнася за белоцветното, жасминово сърце на парфюма. Ако приема, че го отнасят все пак към мъховете, то белите мъхове са треви, неуспели да се трансформират в мъх. В парфюма не долавям дървесно, смолисто присъствие - за пачули и галбанум мога да говоря само метафорично. Няма и истински мъхове, а много и свежа, зелена трева. Като махна незначителните нюанси от символичното присъствие на останалите компоненти, мога да определя този парфюм като моноаромат на жасмин.


Не повярвах



на очите си, колко внушително преобладават гласовете на влюбените в аромата. Мнозинството от гласувалите във fragrantica.com, са посочили не просто, че харесват, а обичат Jasmin White Moss. Това ми даде куража да продължа с опитите си да открия нещо повече, от това, което открих за две седмици. Не открих. Вместо това, реших, че са гласували само най – заклетите привърженици на жасмин в полуготов вид, на които горещо препоръчвам тази му тревиста вариация. Мога да взема предвид смекчаващите вината му обстоятелства и опита да бъде добре гримиран в този парфюм, но присъдата ми над жасмина като авторитарна съставка, е сурова, почти като вида му в парфюма. Колкото до прекрасните отзиви за частната колекция на Estee Lauder, приемам, че се отнасят до другите три парфюма в нея, които ще проуча без лоши чувства от този фал старт.
____________________________________________________________________________________
* moss (англ.), задължителна съставка на типичен шипров аромат

Няма коментари:

Публикуване на коментар