Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

19 юни 2011

Oyédo, Diptyque







лансиран 2000 г.
Еau de Toilette
Olfactive Group: Citrus Aromatic

Входът


към залива – това означава Еdo от името на този парфюм. Еdo е старото име на Токио и е избрано като един от символите на Далечния Изток, вдъхновил ароматната формула. Различен тип цитрусов аромат са искали да създадат от Diptyque. Докато всички акцентират на разхлаждащата свежест на цитрусите, тук са търсили чисто плодовият им профил. Това научавам за намеренията на създателите от интернетната страница на Diptyque. Резултатът сама преценявам – интересен и благ цитрусов дъх за топлите дни, с влошена трайност. Нямат характерната острота тези плодове, заради която ги предпочитат в афтършейв, наистина. Дистанцират се и от препаратите за почистване, с които също са неизбежно свързвани, макар при щателно изучаване на родословното дърво да откривам в най-долните разклонения укриваното родство. Подсладени са сякаш цитрусите в Oyédo за да им неутрализират киселината, а охлаждащ ефект са постигнали по особено оригинален начин. Не знам защо никъде не видях някой да го споменава, но Oyédo върху кожата действа като обезболяващ спирт. Не мирише като него – нямам това предвид, но ми изтръпва от хлад парфюмираното деколте. Наблюдавам подобен ефект от парфюм за пръв път и ми се струва много необичайно и хубаво хрумване. Действа разхладително, без да ухае така. Първите петнайсетина минути вратът ми буквално измръзва без да преувеличавам, което в горещина и мараня е особено приятно усещане.



Oyédo


мирише на омекнала и сладка мандарина веднага след нанасяне. Има едни такива особени мандарини, които разпознавам в магазина на допир. Като дунапрен са меки и сякаш кухи вътре, а корите им се делят лесно и са много дебели. Като ги обелиш, плодът вътре остава съвсем малък, но е естествено сладък и сочен. Точно тези мандарини предпочитам пред киселиво жилавите и тънкокори. Озовават ме на новогодишна трапеза от детството ми, върху която фруктиерата с мандарини и портокали грееше в средата на идилията. Някой дежуреше цял ден на безкрайна опашка за няколко такива оранжеви слънца. Странно как моето поколение ще свързва докрай цитрусовите плодове с Коледа и не толкова с лятото, въпреки, че отдавна има целогодишен внос. Натърквахме корите по дланите или ги прегъвахме и пресрещахме пръските им, а в стаята ухаеше на зима, елха и мандарини. Красиво като в коледен филм на Холивуд е било, но тогава не съм го осъзнавала. От първите минути на Oyédo ми светва погледа, като да съм се разсънила най-после. Бистра, сочна мандарина с истинска сладост от която ти се наводнява устата – нямам насищане за нея и пръскам през десетина минути, понеже само толкова трае. После избледнява бързо до портокалово цвете или портокалов цвят. Приятен мирис остава, като от потопен цитрусов резен в чай. Кимион и дървесни нотки са описали в ароматния състав във fragrantica.com, мащерка в сайта на Diptyque, а напълно изсъхналият парфюм ми мирише на влажните обръчи на дървено буре. Друга прелест от детството, когато слизах с тракащи от страх зъби, закопчана за ръката на някой от възрастните в семейството. Особено в косата ми, този остатъчен дъх е непогрешим и ми наводнява този път очите.



Чудната идея


на Oyédo има нужда от повече трайност за да оправдае цената си. Сигурно, ако пръскам върху дрехите ще удължа удоволствието, но откакто си доказах, че парфюмът реагира с кожата като охлаждащ спрей, не ми се пропуска тази благодат. Diptyque се славят с природно близки и естествени аромати и този не прави изключение. И сигурно по тази причина са много нестабилни и нетрайни. Обожавам мандарината от началото на Oyédo, но я губя бързо. Не харесвам избледнелия като след пране на 90° оранжев цвят по средата и чакам интересния край. Колкото повече парфюми от цитрусовата група опознавам, толкова по-ясно съзнавам, че е трудна материя. Ако не е одеколон за след бръснене, ще е нещо от рафта с препарати. Oyédo е равноотдалечен от тях и сладък опит да се избегне стържещото или химичното. Благ цитрус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар