Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

26 януари 2011

Shaal Nur, Etro





лансиран 1997 год.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Oriental Woody

Безкрайно


инетересен аромат, с много и драматични обрати в развитието. Подобно на много други и аз прерових виртуалното пространство за да прочета за индийската принцеса, чието име носи парфюмът. Тя е обаче като легенда неоткриевама. Измислена или не, нейното име подхожда особено добре на този ориенталско екзотичен аромат, в който билки и нечувани цветя се преплитат в красив венец. Топъл е Shaal Nur, тих и гладък. Не е бодлив като остра дантела, а ляга като кадифе върху кожата и милва. Свързвам го инстинктивно с ранната есен, с рога на изобилието на цветя и плодове. Без най-младите пленнички на парфюмни аромати, Shaal Nur може да краси всяка друга дама и да я придружава галантно в нейното ежедневие.


Ароматното


начало е описано от много като одеколоново и мъжко, но е такова за съвсем кратък миг. Цитрусите утихват веднага щом разпръснат свежите си, сочни искри. Сърцето на Shaal Nur е истинска рай за ценителите на билки в парфюмни ноти. Естрагон , розмарин и чай са описаните в средните ноти уханни треви, но моето усещане е за цяла една есенна поляна с позавехнали от слънцето мащерка, равнец, риган...Нар и роза би трябвало да усетя още, но не ги откривам, заглушени от дъхавите треви. Непознатото за мен жасминоподобно Karo - Karounde (Leptactina Senegambica) е също част от ароматното сърце и доколкото я има приликата му с жасмин, вярвам, че го откривам. В базата на аромата и дори още от самата сърцевина нахлува най-финият тамян, който някога съм долавяла в парфюм. Чист и нежен е този тамян, който ефирно опушва позасъхналите билки и треви и действа успокояващо. Не откривам за моя радост ванилията. Всъщност нито тя, нито някой друг от посочения дълъг базисен ред, не успява да се наложи над тамяна и тамяноподобните от състава. Shaal Nur съхне дълго и ми поднася различни, златисто обагрени есенни картини.



Макар


и траен и водоустойчив, Shaal Nur влиза сравнително бързо в собственото обоняние и спирам да го усещам наоколо. Не провлачва трайна диря след себе си, но щом ме лъхне вятъра или се раздвижа, усещам неговия мек шал. Комфортно и релаксиращо е присъствието на парфюма. Няма типично женствени черти и затова се спряга често като унисекс, каквито са повечето аромати на Etro. Не бих могла да потвърдя тези мнения, тъй като за мен Shaal Nur носи женственост, различна от общоприетите асоциации – той е по-скоро земен, отколкото романтичен, повече миловиден, отколкото буквално красив.
______________________________________________________________________________
Благодаря от сърце на двете щедри дами, благодарение на които се запознах с парфюма!

Няма коментари:

Публикуване на коментар