Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

14 април 2011

Donna Karan Gold, Donna Karan




лансиран 2006 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Oriental Floral



Претенциозното име,


тежкият флакон с метален златист обков и стилната капачка, ведно с вечерните рекламни снимки, могат да подведат в очакванията за този парфюм. Ако нямах предварителната нагласа, зададена ми от форумни експерти, да търся липов чай, щях да очаквам помпозен аромат за официален повод. Не откривам в крайна сметка, нито липовия чай, нито вечерния парфюм. Gold е енергичен, модерен и неподсладен аромат. Златото привлича дизайнерката Donna Karan, особено в комбинация с черния цвят, а парфюмът трябва да е успешният ѝ опит да отрази топлината, силата и обаянието на благородния метал. За целта са ангажирани цели трима парфюмисти в екип. Няма да кажа, че многото готвачи развалят гозбата, но истината е, че не усещам топлината и силата на златото, а неговата хладина и металически привкус. На този парфюм му липсва единна стратегия как да звучи. Като разглеждам гласувалите за него, виждам, че не съм единствената на това мнение. Мненията се разливат и около сезона, и около поводът на този аромат. Не е и универсален, обаче. Ако е вечерен, то вечерта е топла и лятна, босонога. Ако е дневен, то денят е пролетен, с ясен и хладен въздух.


Крем



или лилия, без тежката, упойваща миризма са уловени в парфюма. Сякаш цветето не е затоплено от слънце, а цъфти на сянка. Ароматът му е стилизиран само до златистият прах на неговата сърцевина, без белотата. Зелени нотки не виждам описани, а Gold зеленее и е хладен на усещане, като стръкове влажни треви. Вид акация (Black locust) трябва да е съставката, която наподобява липа наистина. И тя е минимализирана, без прималяващият на гладно, характерен мирис. Щом се оставя на фантазията си, усещам липа и аз, но не като чай, а като листата на дървото, точно преди то да цъфне. Акации и лилия на тревно зелен, преден фон – това бих нарисувала за онагледяване на аромата. А да, и още нещо, ясно доловимо - жасмин – силно тревист и разводнен. Не откривам топлата амбра, нито пачули.


Като

цяло не откривам и Oriental Floral приъствие, което помня като топлина на дъното на утаения аромат. Вместо да се затопля, Gold продължава да изстива с изсъхването си и става все по-воднисто и акварелно зелен. Действа ми подчертано прохладно и тонизиращо. Една модерна представа за лукс с метални отблясъци, откривам в напълно изсъхналия парфюм. Интересно колко много хора не са харесали ароматът. Нищо, че е силно разводнен и разконцентриран - намирам го за оригинален, без да е характерен. Приписвам му отчаяно желание да се сроди с градините на Hermes, но нещичко не му е достигнало за целта. Хубав, ежедневен парфюм, без глобална идея. Lost in translation.

Няма коментари:

Публикуване на коментар