Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

24 март 2011

Cabochard, Grès




лансиран 1959 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Leather (Chypre)


Парфюмите на


Grès са се превърнали за мен в синоним за класика на цената на съвременно изкуство. Нещо като картина на Пикасо на цена, поискана от талантлив художник студент или с други думи истинска находка. За разлика от Cabaret (2002) и почти всички останали парфюми на бранда, които се появяват дълго след смъртта на Madame Grès (1903-1993), когато лицензът вече е в ръцете на други компании, зад Cabochard стои нейният автентичен дух. Една волева жена, с изсечено лице, която съм запомнила от снимките с вечния тюрбан, под който е скрита косата й. Мечтата си да стане скулптур, тази силна жена осъществява по друг начин – изсичайки изящни, драпирани дрехи директно върху моделите. Рисувала ги е без игли и конци, без напръстник. Започнала с ателие за шапки и превърнала се в запазена марка от Haute Couture, предпочитана от звезди и кралски особи. Grès е анаграм от първото име на руския художник Serge Czerefkov, с който той е подписвал картините си. Малко след като се омъжва за него, той забравя да се върне от Френска Полинезия, а Madame Grès увековечава неговият псевдоним, като превръща първата си модна къща Alex Couture в Grès (1942). Cabochard e първият аромат на Grès и макар да не е едноименен с бранда, го възприемам като негов подпис. Парфюмът се появява във времена на шипрово господство в парфюмерията - (Tabac Blond (1919), Cuir de Russie (1924), Scandal (1933), Bandit (1944)), са наложили вече модата на властните и непримирими шипрови аромати. Дори избраното от Madame Grès име Cabochard - своеволен, непокорен, твърдоглав - е продължение на тази тенденция. Парфюмът се превръща в хит, а според Лука Тюрин, оригиналът е най-великият кожено-шипров аромат на всички времена – по-мек от Bandit (Robert Piguet), не така плодов като Jolie Madame (Pierre Balmain). Аз нямам неговият рядък късмет да познавам оригинала и затова не мога като него критично да размахам пръст и да кажа, че днешният Cabochard е оглозгана до непознаваемост версия, която мирише на износена кожа.


Мога само


да сравня с кожения бич в Bandit (Robert Piguet) и да направя извод, че Cabochard е в пъти по-омекотена кожа, прашна и примесена със зелени и цветни нотки. Наскоро научих, че кожата в парфюмните пирамиди не е долюбвана така масово, както аз подозирах, съдейки наивно по себе си. Сигурно никой не би могъл да ми каже коя поред реформулировка притежавам и описвам. Която и да е, парфюмът е различен. Зелен шипър е представен той с днешна дата на страницата на Grès, а зеленината в него е прашна и мъхава. Ароматното му начало ми напомня здравецът в ъгъла на двора на малка църква. Стрехите и клоните на голямото дърво отгоре не пропускат дъжда да ги измие и листата на здравеца стават все по-мъхести от довения прах.Прашни и неизмити са и цветята от сърцевината, в която с трудност долавям пепел от роза. Различавам ирис по неговия пудрен почерк. Кожа и тютюн, пачули и дъбов мъх е любимият ми завършек на този аромат, до който той стига стремително бързо. Тютюневите мъхове напомнят вакса за обувки, а кожата е стара, тънка и мека и не скърца като чисто нов колан. Тази е наистина поолющена, но приятна на допир. Напомня ми омекнал от годините телешки бокс, от който се правеха най-скъпите, известни мен дивани с буржоазен обков. Колкото пъти съм посягала да изхвърля остарелите ми дамски чанти, които някога струваха цяло състояние, точно този мирис ме е спирал. И усещането от допира с тях.


Малко


са ароматите в дамската, пък и мъжка парфюмерия, с отчетлив кожен дъх. Cabochard е един от тях и макар да не е това, което е бил, според тези, които познават оригиналното издание, си е останал характерен аромат със сериозно и ретро звучене. Bandit е екстравагантно кожен, Trussardi (Trussardi) e скърцаво кожен, а Cabochard е меко и патинирано кожен. Рядко посягам към него, но когато го правя, се прехвърлям в едно изчезнало измерение на волеви парфюми, дами с дълго цигаре и кожени ръкавици до лактите. Парфюм от друга епоха.

2 коментара:

Анонимен каза...

Cabochard е парфюм за ценители със собствен характер и излъчване.Женствен и запомнящ се.

Nevi Vasileva каза...

трахотна публикация! Поздрави за развитието на този така четен и популярен блог! Успех!

╰┈➤ Visit Bansko

Публикуване на коментар