Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

02 юли 2011

Un Jardin Après la Mousson, Hermès





лансиран 2008 г.
Еau de Toilette
Olfactive Group: Woody Spicy


На моменти


се разколебавам силно дали имената на парфюмите не са сложени за да имат имена и без връзка с аромата. В други моменти и специално за Hermès знам, че не са случайни. Дворът обявява тема, а придворният парфюмер Jean-Claude Ellena събира куфарите, попълва липсите в черната лекарска чанта, в която държи сурови масла за смесване и поема в посоката на заданието. В черната мобилна лаборатия има не повече от 40 малки бутилки със суровини, а в стационарната му много повече, но той работи винаги с едни и същи и не докосва повече от стотина. Другите стоят за онзи случай, в който биха потрябвали. Monsieur Ellena е факир и може да ти забърка мирис на маслини като смеси франджипани с кастореум, така че не му трябва да се присяга за маслиновото шише. Voilà, oh là là, c'est un Ellena! – измислих си тези детски рими и си ги тананикам всеки път като отворя негов флакон. Свикнах да не се изненадвам същински, почеркът му е непогрешим. И различен от френската класическа парфюмна школа. Този илюзионист може да застави всичко да ухае деликатно, луксозно и свежо едновременно, а прозрачно е ключовата дума.

Стъпвам

в стъпките му разбъркано, докато всички следват хронологията им. Un Jardin Sur Le Toit (2011), Un Jardin Sur Le Nil (2005) и сега Un Jardin Après la Mousson. Темата на Hermès за 2008 е Индия и Monsieur Ellena избира Керала за вдъхновението си. Индийският крайбрежен щат е сигурно най-известната туристическа дестинация в Индия, която съм чувала и дори обмисляла. Каквато съм експанзивна и хаотична като нищо да съм отишла, но умният мъж в къщата, пътувал много повече от мен и организирал всичките семейни почивки, само се усмихва, посяга за дистанционното и ми пуска новините. Как пък винаги ми щуква да отида посред мусона. От началото на юни, новините са залети като градовете на Индия. Водата е до колене в добрият случай, а в лошия плуват животни, мотори и коли като изтървани отвисоко предмети. Мусонът не е нашия черноморски бриз, дори по същността си да се родее с бризовете. Силният вятър идва от Арабско море и довява проливни и неспирни дъждове, заради амплитуди в температурите. Гледам страхливо репортажите, а в картината голи деца шляпат и играят под дъжда, забравили, че вали. След продължителната суша и потоп. Съчувствам за такъв климат. Една градина след мусона би трябвало да е подгизнала и завлечена. Un Jardin Après la Mousson е само съживена от влагата.


Керала

е от римско време известна с черното си злато – подправките. Основната ѝ търговия, много преди туризма. Кардамон, пипер, кориандър, джинджифил са и посочени в пирамидата на Un Jardin Après la Mousson, но ако съм очаквала горещ и пикантен аромат, много съм се разминала с очакваното. Monsieur Ellena ги е еленизирал до неузнаваемост. Вместо на подправки, ухае на зелен пъпеш “Медена роса”. Онези грозновати на вид кръгли пъпеши, с крусти по кората - не оранжевите с хлебно -–нишестения вкус. Зелените вътре пъпеши са особено сочни и по-малко сладки, а за сметка на това силно акватични. И понеже тази миризма не може да се сбърка, хукнах да търся защо не е вписана в пирамидата. Открих във всички по-известни страници за парфюми същото, което и без друго надушвам. В една от тях, авторът има достъп до анализите от газова хроматография. Доказаният Melonal в състава е източникът на преобладаващият дъх на зелен пъпеш, теменужни листа са зеленият фон. За много други това са динени кори, но на мен ми мирише повече на зелен пъпеш, който обожавам охладен в жегите. Излязъл от хладилника и нарязан на кубчета, украсен с мента – само така го обожавам и в парфюм не мога да оправдая. Още по-малко от флакон на Monsieur Ellena, който бяга от сладките плодове. Ето ти изненада, все пак. Толкова дълго присъства аромата на пъпеш, че забравям, че има и други нотки. Трудно стигам до тях. Само сладостта омалява и остава хидратиращото, акватично усещане. Блед джинджифил също. Прясно настърган и не маринован за суши, докачен отдалеч. Kāhili Ginger е цвете, което не е роднина на джинджифиловия корен, но има подобен аромат, сборен от аромата на жасмин, тубероза и гардения и участва в състава на парфюма. Не знам как мирише и не съм виждала, но е по-вероятно именно неговия дъх да улавям, отколкото същинският прерязващ на вкус и мирис джинджифил. Чак в най-изсъхналия Un Jardin Après la Mousson зеления пъпеш, с който системно преяждам през лятото, наистина наподобява динени кори. Би трябвало да стигна до ветивер със земен дъх, ако усещам същото, което и другите, но както казва самият Monsieur Ellena “Les parfums, c’est la même chose que les vêtements”*. След дъхът на пъпеш остава само запазената свежа формула на парфюмера, която никога не ми се отдава да разгадая, но и никога не мога да сбъркам.


Освежителен

парфюмен коктейл – за този, който може да издържи толкова плод в парфюм. Макар и любим да е плода, аз изнемогвам. И за унисекс би могъл да мине наистина парфюма, (ако се намерят достатъчно смели мъже), но не и за Woody Spicy. Fruity Aquatic, ако завърша курса за олфактивизиране. За разлика от другите два аромата от серията Jardins, които познавам, този не ми звучи безопасен в офиса или деловата обстановка, въпреки, че е Ellena Jardin отвсякъде. Отпускарски е много повече, отколкото универсален за лятото. Ще се придържам към Un Jardin Sur Le Nil като по-луксозен и също толкова освежаващо тонизирищ. Не ми се рискува да ме разконспирират. В плодова диета на пъпеши.
____________________________________________________________________________________

* Парфюмите са също като дрехите; (стоят различно на различните хора)

2 коментара:

katomova каза...

Благодаря за статията :)

Натали Никол каза...

Аз пък за интереса.

Публикуване на коментар