Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

Top 10s

На тази страница ще намерите класациите на Аромастилница. Те нямат рекламна цел и могат да се променят динамично. Като правило, посочените в класациите парфюмни аромати са описани подробно и можете да прочетете за тях в архива или на началната страница, като кликнете върху съответното име. Възможно е да срещнете повтарящи се имена в различни категории.
Ароматно сърфиране!

*****
Противник съм на всички догматични ограничения и ако ми се носи чист и лек парфюм, го правя и в най-лютия студ. Вярно е, че някои парфюми разгръщат по-щедро състава си на топло или студено, но като се замисля, повечето време сме в обкръжението на стайните, неутрални температури. В този смисъл, посочените като пролетни аромати, са просто чисти и ефирни, слънчеви и оптимистични като пролетта, не непременно само за нея.

*****


Ароматите за лятото са по подразбиране свежи и прохладни, тонизиращи. Като летни парфюми се спрягат най-често акватичните и цитрусовите. Към тях добавям и тропическите мечти във флакон или аромати с тиаре, монои, франджипани, гардения. Всичко екзотично, което идва от острови с невъзможно красив пясък и вода, другояче казано. Прибавям и смокиновите и някои цветно-плодови ароамати, но въпреки всичко изброено, намирам за трудно да си харесам летен парфюм. Много има, малко са характерните.  Много са хубавите, малко са красивите.*****


Есента настройва съзерцателно, мен поне винаги. Любим сезон на меланхолиците и мой любим. Харесвам и двете ѝ лица – високо и прохладно слънце или начумерените, ръмливи дни. Преди години се нанесох в първото си собствено жилище през пролетта. Като наближи октомври, майка ми мъдро отбеляза: ”Сега ще усетиш истинският уют на своя дом.”. Каза го мимоходом, а се присещах за думите ѝ всеки път като погледна колко по-меко светят лампите, как се заоблят прозорците и прахоляка по тях спира да личи. Широкият, развлечен пуловер, облечен на голо в неделя сутрин, става удобен като никога. Плътните, дълбоки парфюми също. Тънките, акватични и цитрусови парфюми се зазимяват на втория ред в шкафа. За есенни се спрягат  аромати с повече амбра, пачули, смолисти и дървесни светлосенки в мириса. Скромните ми наблюдения показват, че есента е любима на парфюмите от Floral Woody Musk групата и на някои от Oriental олфактивното семейство. Умерената топлина действа катализиращо на пластовете и нюансите им.

(Тамяново пачули)
(Амарето пачули)

(класическа, луксозна пудра)

(Гвашова роза)

  (хартиена роза)

Dune,Dior
(класическа есен)
*****

Floral Woody Musk е една от най-красивите и модерни олфактивни групи в парфюмерията. Задължителният цветен букет е обогатен с дървесни и мускусни нотки, а ароматите са характерни, многопластови и присъствени. Намирам женствеността в тези парфюми добре енкриптирана, непóказна.  Мускусът таи особен дъх, който извира на талази и аранжира луксозно букета. Съвременни и комфортни парфюми, които не могат да те изложат. 

  (кибер муск)

  (хартиена роза)

  (изкусен муск)

(изтънчен вкус)

(безкраен мускусен остатък)


   (ария на розата)


(резидаво за смели)


***** 

Цветно – плодовите аромати изграждат една от най-големите олфактивни групи - Floral Fruity, с близо 1 500 парфюмни имена. Тези аромати наводняват пазара след 1990 г., с разчупване на стереотипите в парфюмната индустрия. Тяхната тема са цветята и плодовете в симбиоза, а по дух и присъствие, тези парфюми са въздушно леки, ефирни и прозрачни. Не вярвах, че ще мога да отлича за себе си цветно – плодови парфюми, понеже плодовете винаги ме подразват с нелуксозно, фруктово присъствие. И все пак, в тази класация са събрани особено красиви и нежни аромати, в които фруктите не са посредствено и буквално пресъздадени, а с усет и интрига.

(неустоим оптимизъм)

 (течен лукс)

(пролетен валс)

(бистър тен)

(тонизиращ коктейл)

(тропически коктейл)

(печени чушки в марината)

(крем меланж)

(благ меланж)

(смолисти плодове и цветя)

(лак за коса)
*****

Oriental Spicy парфюмната група може да не е многобройна и да включва едни от най-трудните за разгадаване аромати, но тук са някои от най-прекрасните парфюмни екземпляри на всички времена. Куркума, канела, шафран, ванилия, кориандър, индийско орехче, карамфилова подправка, разновидностите на пипера, ...., бахар - всичко, за което може да се сети Иван Звездев, съчетавано с дървесни или смолисти нотки.

( класика извън времето)

( модерно индрише)

( коледна канела)


*****


Пудрен аромат е този, който ухае на пудра, разбира се. На повече или по-малко луксозна, на розова, теракотена, с пухче или с четка апликатор, пудрата си е пудра и според мен внася много женственост в парфюмите.


(класическа, луксозна пудра)


Essence Eau de Musc, Narciso Rodriguez

(елфическа пудра)


(романтична, розова пудра)

(жасминова пудра)

(деликатна пудра от прасковени рози)

(пудрен теменужен бонбон)

(винтидж пудра)

 (ретро пудра)


*****

Ако обичате да ухаете на любимите си козметични продукти, но не ви достига трайността им за един по-натоварен ден, тук събирам прекрасно и луксозно ухаещи парфюмни сапуни, лакове за коса, шампоани и каквото още се сетите от козметичния рафт. За много хора, парфюмът е недопустимо да ухае на козметичен салон. Аз не само нямам нищо против, ами съм готова да платя по-високата парфюмна цена, за да си удължа удоволствието.


(Сатенена аура)

(Beauty Salon)

( "Ида" червило)

(Лак за коса)

Iperboreа, Lorenzo Villoresi 
(Nivea Eau de Toilette)


*****
Не харесвам буквалната, пекарска ванилия, оставена по пеньоар в парфюм. Тук посочените аромати, са малкото, в които я намирам изискана и луксозна.

(ванилова пурета)

(суха ванилия)

(ванилов пълнеж с бадеми)

*****
(мастилени теменужки)

(отпечатък от теменужки)

(опудрени теменужки)

(пикантни теменужки)

(ментолови теменужки)

(акварелни, дървесни теменужки)*****


(Гвашова роза)

(Шипрово-дървесна роза)

(Роза мецосопран)

Au Lac, Eau D`Italie
(Въздушна роза)

Midnight Oud, Juliette Has A Gun
(Нащърбено стръхава)
L'Ombre Dans L'Eau, Diptyque
 (Естествена роза)

(Локумена роза)


(Джинджифилова роза)

(Дръзновена роза)

(Un roman à l’eau de rose) 

(Розова вода)
 
(Българска роза)

*****

Жасминът принадлежи на семейството на маслината, а името му идва от арабската дума yasmin  или дар от бога . Храстовидното цвете има около 200 вида, някои от които вечнозелени, а други листопадни. Заедно с розата, жасминът е най-често използваната ароматна съставка в парфюмите. Концентрираното парфюмно масло има суров и тежък дъх, който може да предизвика прилошаване и гадене. Струва ми се цяло изкуство да балансираш тази съставка. За разлика от много други, с които и да се злоупотреби, ефектът не е толкова отчайващ, при жасминът пропорцията е особено важна. В много от парфюмните аромати жасминът практически не се усеща само по себе си, а се размесва с останалите цветя. В други пък е оставен суров и студено пресован, непривлекателен. А тук са подбраните от Аромастилница парфюми с прекрасен баланс на жасмин, в които е останал водеща компонента, без да се е претопил в общия букет, но и без да дразни с тежестта си. 

(жасминова пудра)

(ексклузивен жасмин)

(с безкраен мускусен остатък)

*****

Белоцветните аромати са фиксирани около гардения, бял ирис, жасмин, тубероза и всякакви бели цветя, които хрумват. В природата те са невероятно нежни и грациозни, но в парфюмните ноти, остават за мен анемични, бледи и безкръвни. Белотата им става болнична и може да подтиска. И все пак тук събирам малкото аромати, които откривам като много сполучливи.
Bal de Roses, Keiko Mecheri

(порцеланово цвете)

(бяла пролет)

(крем от крем)

(бял ирис и тревист ориз)

(жасминова пудра)

(витаминозно бял)

(бял крем) 

(официална гардения в сянка от тубероза)

(осланено утро)

*****

Пачули е храстовидно растение, с височина до 0.75 м.. Въпреки, че в парфюмерията често му приписват дървесен характер, истината е, че тази билка е от семейството на ментата и има характерен аромат, описван като леко камфоров. Естественият му ареал е тропическа Азия. Култивирано и масово отглеждано растение в Тайланд, Китай, Виетнам, Индонезия, Филипините, о-в Мавриций и дори в Западна Африка. Предпочитана ароматна съставка в много парфюми и особено типичен за шипрови аромати. В много от случаите, пачули е само добавка, която подостря усещанията, но в някои аромати е особено силно изразен мирисът му. Такива аромати са събрани тук.

White Patchouli, Tom Ford
(Пачули сноб)

Angel, Thierry Mugler
(Пачули плодове)

Neonatura Cocoon, Yves Rocher
(Камфоров шоколад)

(Амарето пачули)

Perles De Lalique, Lalique
(Опасен камфоров двойник)

Sensuous Noir, Estée Lauder
(Лъхнато с тамян)

*****

Peru Balsam, Tolu Balsam, Copahu Balm, Galbanum, Olibanum, Benzoin и още много неизвестни мен съставки са най-общо класифицирани като смоли и балсами (resins and balsams). Внасят характерно дървесно присъствие и отдавна не са запазени само за мъжката парфюмерия. Едни от най-оригиналните и красиви дамски аромати, са именно смолисто - дървесни. Женствени по особен и тих начин, луксозни и балсамни.


Еlixir Des Merveilles, Hermes
(темперна амброзия)

Absolu, Rochas
(опушен лес)*****

Смокинята влиза в парфюмните аромати през 1994 г. с Premier Figuier (L' Artisan Parfumeur). Намирам, че тя се държи най-красиво от всички плодове, които познавам в парфюмен състав. Привнася лято, свежест и средиземноморско амбиенте. Няма захарна сладост, а най-често са втечнени листата и ароматът на самото дърво.


PG16 Jardins de Kerylos, Parfumerie Generale
(смокинов лян)


Au Lac, Eau D`Italie
(смокиново лазурен)

Ex Libris No. 16,Tokyo Milk Parfumarie Curiosite
(смокиново хартиен)

Philosykos, Diptyque
(смокиново дърво)

*****Цитрусовите аромати са по презумпция свежи и прохладни. Грейпфрут, лимон, лайм, мандарина, портокал, нерол (ароматно масло от портокалови цветове), се срещат заедно или поотделно в много от различните олфактивни групи. Употребени самостоятелно и зле балансирани, тези нотки рискуват да превърнат даден парфюм в бръснарски одеколон или в препарат за почистване, понеже свежото им звучене отдавна е експлоатирано при ароматите в домакинството. В парфюмите от тази класация, те са нехимични и неподразващи, умело съчетани за лятна свежест и енергия. В класацията са включени  парфюми не само от цитрусовата група, а и от други, в които присъствието на цитрусите е осезаемо.


Cristalle, Chanel
(солен лимон)

Eau de Campagne, Sisley
(цитрусов мъх)

Eau de 3, Sisley
(цитронада)

Cologne, Thierry Mugler
(зелена дъвка)
*****


Когато е нетраен и най-обаятелният аромат губи от прелестта си, а понеже пармюмите са скъпо удоволствие, дълготрайността е вторият критерий при избора им, веднага след съвпадението с личния вкус. Цената отдавна не е ориентир – един от най-скъпите ми парфюми изчезва за половин час и ме разочарова всеки път. В общият случай парфюмните аромати издържат 3-4 часа без подновяване. Сред триковете за удължаване на удоволствието от парфюма, са нанасянето му върху крем или тоалетно мляко без миризма и нанасянето от вътрешната страна на дрехите. Въпреки това някои аромати изчезват за минути, а други са извънредно трайни. Вторите са в тази класация на Аромастилница.

Pulp, Byredo
(невъзможно траен)

White Patchouli, Tom Ford
(легендарно траен)

L'Arte di Gucci, Gucci
(пословично траен)

Еlixir Des Merveilles, Hermes
(особено траен)

Angel, Thierry Mugler
(извънредно траен)

Agent Provocateur, Agent Provocateur
(възхитително траен)

Narciso Rodriguez For Her, Narciso Rodriguez
(безапелационно траен)

Cabaret, Gres
(изненадващо траен)

L de Lolita Lempicka, Lolita Lempicka
(приятно траен)

*****


Неписаният парфюмен протокол диктува парфюмът за офиса  да е необсебващ и неосезаемо присъстващ, съответно да е децентен и едва доловим. Освен това, парфюмният етикет не допуска и парфюмите с откровена покана в посланието, нито твърде романтичните и женствени аромати. Звучи  обезсърчаващо, но не означава, че трябва да се лишим съвсем от парфюмното удоволствие. Много аромати са не само приемливи за офиса, а и формулирани  в  успешен баланс между чувственост, елегантност, лукс и са останали достатъчно женствени.

Emporio Armani Lei, Giorgio Armani
(перфекционистката)

Еlixir Des Merveilles, Hermes
(мениджърката)

L`Instant Magique,Guerlain
(председателката)

Femme, Hugo Boss
(сговорчивата)

Absolu, Rochas
(дисциплинираната)

Palazzo, Fendi
(дипломатката)

Libertine, Vivienne Westwood
(адвокатката)