Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

14 март 2011

Mauboussin, Mauboussin




лансиран 2000 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Chypre Fruity


Едно


извънредно красиво описание, от което помня само, че беше поетична картина, ме насочи към парфюма. Mauboussin е ново за мен име и както предположих по арменското звучене, е ювелирен бранд, създаден през 1827 г. Известен с ексклузивни бижута и часовници, носител на Grand Prix от Exposition des Arts Décoratifs (1925). От две години марката е вече и на американския и азиатски пазар, но основната дейност остава базирана на Place Vendôme в Париж, където се помещава бутикът на Mauboussin от 1955 г. насам. Парфюмът изглежда е правилната ми отправна точка за запознанство – той е първи за марката и носи името като подпис. Въпреки, че за едно десетилетие са се появили около 10 аромата от Mauboussin, не оставам с впечатлението, че парфюмите са важна част от дейността на компанията. Фактът, че в официалния им сайт не се споменава нито дума за тях, не ми се стори окуражаващ. Парфюмът във всеки случай, говори сам за себе си. Плътен, характерен и отличаващ се. Mauboussin е от мистичните аромати, които хвърлят драматична сянка върху своята дама. Тя придобива потайни черти и мисли, а излъчването й става лабиринт. Много сила има присъствието на парфюма и една по-лабилна чувствителност, би се загубила в този лабиринт. Не е достатъчно да държиш дясно за да се ориентираш, трябва да си бил в лабиринтите на присъствени и интензивни аромати, за да не се уплашиш и изпаднеш в паника от тъмно лилавите, вечерни пластове на Mauboussin. Трябва ти сила и власт на характера, казано другояче, за да ги подчертаеш с този парфюм. Едно невинно - наивно излъчване на по-млада дама, би се отразило като в криво огледало.


Аз сигурно



страдам от ароматен далтонизъм, защото описаните като жълти сливи от връхните нотки, усещам като тъмно лилави. Почти черни и месести, плътни и автентично сладки, без добавени подсладители. От там и усещането за надвиснало лилаво небе, час преди да почернее съвсем от нощта. Това ми усещане витае дълго и над сърцевината, в която има цветя и праскова, и над изсъхналия дори аромат. Плодовете в Mauboussin са от красивите, които дори тези на парфюмна диета без плодове като мен, няма да разочароват. Не звучат химични или милозливо сочни, а са плътни и твърди. Цветното присъствие на рози и жасмин се е пречупило. Намирам го тъмно и наситено, но не различавам цветя поименно. Пачули и ванилия също не разпознавам от базисния ред, но сандалово дърво и кедър с много амбра, да. Както и вторична сладост в изсъхналия аромат, която не ме въодушевява. Mauboussin най-кратко мога да опиша като тъмно лилав аромат.


Красив

също, ако ви понесе в дългосрочен план мистиката и плодовия драматизъм. При честото му носене, започнах да го чувствам по-сладък, отколкото е в действителност. Имах притеснения и относно трайността му – ако не се вглеждам в парфюма си, ще спра да го усещам след най-много час. За да се радвам на трайност, каквато други са установили, пръскам щедро и върху дрехите. Топлото удължава също аромата, въпреки, че е по същността си есенно-зимен парфюм. Хлад пък маскира сладостта и ванилията, които стават по-нахални и нелуксозни на топло, но в студените дни губя най-бързо аромата. Цената на парфюма за 100 мл. и особено тази в ebay е повече от предразполагаща към често подновяване. Парфюм за лилав грим и лилаво настроение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар