Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

03 март 2011

Gaultier 2, Jean Paul Gaultier





лансиран 2005 г.
Еau de Parfum
UNISEX
Olfactive Group:
Oriental Vanilla




" Бих искала описание на тези два парфюма:
Cristobal by Cristobal Balenciaga
Gaultier 2 by Jean Paul Gaultier"



Без



тази помощ нямаше да стигна скоро до Gaultier 2. Първо, защото малкото парфюми на Jean Paul Gaultier, които познавам, ми се сториха преди време буржоазно превзети и отдалечени от мен. Второ, защото парфюмът е лансиран като унисекс, а аз още не съм изчерпила дамския антураж. Трето и честно признато, защото не бях чувала нищо за него. Толкова по-голямо и изумлението ми щом отворих флакона. Отвътре изскочи чудесен мъжки аромат. Стъписах се, защото още по-честно признато, не очаквах толкова добър парфюм. В следващата секунда видях, че Francis Kurkdjian стои зад този аромат и картината за миг се проясни. Името Francis Kurkdjian чух за пръв път преди година и до сега свързвам с провокиращо добри отзиви. Нямах представа, че е създал толкова аромати за Jean Paul Gaultier, преди да обособи собствена парфюмна къща през 2009. Първата ми среща с неговото изкуство беше пълно разочаровение в лицето на Jesus Del Pozo In White (Jesus Del Pozo), но Lady Vengeance (Juliette Has A Gun) така ме превзе, че забравих за фал старта. Сега с Gaultier 2, се убеждавам, че е майстор, въпреки, че парфюмът за мен е изцяло мъжки. С първите две парфюмирания можех да допусна, че е общ за двата пола, но с всяко следващо се разубеждавах все по-категорично. Аз поне, се затруднявам да нося активно Gaultier 2, въпреки, че харесвам неговото елегантно звучене.



На пръв поглед


нито една чисто мъжка ароматна съставка не виждам. Няма ветивер, няма смоли, дървеса, лавандула, цитруси. Далеч съм обаче от мисълта, че и посочените във fragrantica.com ванилия, амбра и мускус, изчерпват ароматната пирамида. Така изброени ги познават всички и то не от един парфюм. Дори и да са само те, някак си е успял Francis Kurkdjian да ги накара да пеят в мъжка хор. На мен ми се привижда все пак и мъничко суха лавандула и малко ветивер. Да не останете с впечатление, че парфюмът е остър и мускулест като повечето мъжки аромати. Нищо подобно - Gaultier 2 е мек и ориенталски топъл, но чувствеността му е тестостеронна в моя нос. Спортно – елегантен тип, с тъмни дънки и риза под кариран блейзър прави от този парфюм истинско изкушение. Казвам го след като парфюмирах почти цяла седмица любимия мъж в къщата, който е точно този тип. Колкото върху него Gaultier 2 излъчва ориенталска благост и онази умерена, добре крита мъжка чувствителност, от която ни се подкосяват краката, толкова върху мен стои неискрено и странно. Ако можеше да започва, така както завършва след няколко часа, бих се приспособила и аз – остатъкът е кремообразно амбров. Изучаван само от блотер, парфюмът наистина има далеч по-неутрален характер, признавам. Вероятно в реакция с динамична и по-млада жена, съчетанието няма да е толкова карикатурно като при мен. Мускусът и амбрата са доминиращи, а ванилията от Gaultier 2 не е буквална и пекарска. Мъжки луксозна е.



Малко


са добрите мъжки парфюми, които познавам поименно, но Gaultier 2 се нарежда в топ класацията ми. Смело бих го подарила на мъж, от 25 до 55. Би бил ежедневно елегантен и универсално приложим, докато за дама ще му трябват сериозни условия – вечер, зима, подходяща химия. Погледнато и външно, флаконът е чисто мъжки. Никакви предразсъдъци нямам и бих носила мъжки аромати, но все пак най-силните ми ароматни козове, с които мога да надцакам този ориенталски туз, остават в строго охранявания женски периметър. В ориенталски влагам само мека и топла благост. Безспорно красив парфюм, но не за мен, за съпруга ми. От негово име благодаря за поръчката на това описание. От мое име поднасям извинение за разочароващо мъжкия уклон на ревюто му. Ще се изкупя с Cristobal (Cristobal Balenciaga) .

Няма коментари:

Публикуване на коментар