Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

07 юли 2011

Freesia, Fragonard




лансиран 2005 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Floral


Случи


ми се на два пъти да препоръчам Freesia на търсещите парфюмен аромат с фрезии. Заради името му го препоръчвам и заради отличната трайност, но всеки път пропускам да предупредя, че освен фрезии, думата е и на много други бели цветя. Избрах да го разкажа подробно, за да изгладя пропуска си. Като дете бърках фрезиите с минзухари и нищо чудно. Те принадлежат на семейство Перуникови и по родословно дърво са братовчеди с минзухара и ириса. Носят името на немския ботаник и лекар Фредерик Фрезе (1795–1876) и с изключение на два от петнайсетина вида, останалите идват от Южна Африка. Цъфтят във всички цветове на дъгата - в пастелния ѝ спектър и повечето нямат ярка, а бледна окраска. Силен, но бледен е и ароматът им и ни е познат от много кремове за лице и тяло, ако не от вазата или градината. Няма много слънце и масло в тяхното ухание и затова го определям като бледо и плътно прозирно. Съзерцавам всяка пролет бели фрезии и точно в този цвят ги намирам за най-изящни. Като излети от восък са и им се чудя как издържат толкова дълго преди да прецъфтят, щом са такива крехки. Шарените фрезии са гледка за окото също, само че жизнерадостна и тонусна. В парфюма на Fragonard бих казала, че са белите восъчни статуетки.


Или пък

са избелели заради обкръжението си. Интродукцията на Freesia е взета от Do Son (Diptyque). Може да е и обратно, понеже и двата парфюма са с дата 2005 и не става ясно кой от кого. Всъщност, Fragonard като цяло е по-бюджетната алтернатива на природно истински аромати, каквато е и Diptyque философията. Дуо жасмин и тубероза в най-достоверен и кремообразен вид – такова е изпълнението в началото, заради което всеки път строявам Freesia в кутията за размени. И след час я изваждам. Колкото съм алергична към жасмин и тубероза, толкова се радвам на фрезиите избили отдолу. Тихи, кротки, с мириса на нежно тоалетно мляко. Излъчват срамежливо и интимно близо от кожата, за сметка на това с часове. Ухае замечтано нежно и ми припомня всяка изпроводена вече пролет. Движа се умишлено бавно с Freesia – всяко по-рязко движение изтласква ехото на стържещия жасмин, което отеква поне три часа. После мога и да не ходя ситнейки като японка, понеже и при най-добрата акустика в топло време жасминът омалява.



Въобще не е


моноаромат на фрезии, както веднъж в бързината написах или както името му предполага. Сборен белоцветен парфюм е, с отчетлив мирис на сурово пресован жасмин, скорошни следи от тубероза (и/или гардения). С тих и фин завършек на фрезии. Няма я хубавата тяхна резливост, която много харесвам като заровя нос във вазата. Вместо типично цветен, ароматът е козметично кремообразен и хидратиращ. Чуден за прохладно топло време и за внезапно обзели бели настроения, независимо от сезона, но най-вече чуден за харесващите белоцветни парфюми. Този не е точно анемичен като повечето, заради които не харесвам групата им. Пребледнял е пак, но от вълнение и очакване. На скришна милувка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар