Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

08 януари 2011

Strass, Luciano Soprani




Eau de Toilette
Olfactive Group: Chypre Floral
(снимката е линк за увеличение)

Макар

и заклет почитател и пленник на цветните шипри, този техен представител ме оставя безразлична. Няма я характерната дълбочина и интрига, няма го техният авторитет. Не открих кога точно е лансиран ароматът, но със сигурност принадлежи на новото време, съдейки по прозрачният опит да се даде нов прочит на шипрово-цветната тема. С осъвременяването на това звучене, очевидно се цели привличането на по-младата парфюмна аудитория, но се боя, че това е сигурният начин да бъдат отблъснати ревностните поддръжници и ценителите на класически шипри. Strass е изгубил облика си, в опит да се хареса и на едните и на другите. Тежък и задушлив е останал за първите, мелодраматичен за вторите. Аромат в неустойчиво равновесие между пропаст от съвременни вкусове, дърпан назад от потеклото си.


Въпреки


типичната за шипри плетка, крайният резултат е неинтригуващ. Има си на върха на пирамидата цитруси, както е известната шипрова структура - бергамот и портокалова мандарина. Няма го обаче тяхното жизнерадостно начало. Има си и цветно сърце ароматът, точно както е редно за един типичен шипър – иланг-иланг, роза и жасмин, но те или са расли в оранжерия и са слушали за слънцето само приказки, разказвани от вятъра навън, или са така скъпернически полагани, че се налага да ги търся с лупа.Жасминът е все пак този, който отстрамва цветният ансамбъл, но само с присъствие, не и с качествено изпълнение. Погледната документално, базата на аромата е мечтата за всеки ловец на шипри – кедър, пачули, амбра, сандалово дърво. Липсва дъбовият мъх и тази липса се е отразила пагубно на характера на аромата. Останалите базисни компоненти са силно разредени, лишени от известната им сила.


Безрадостно



е присъствието на Strass, монотонно. Успява да се промъкне в носоглътката и да заседне там като приседнала кост. За щастие не е дълготраен и се отмива лесно - неводоустойчив е, за разлика от много други подобни тежки и задушливи аромати. Добре изсъхнал се понася по-лесно и дори става по-приветлив, медено – лимонов, но тъкмо позасмял се, и вече е изчезнал. Като усещане, което ми носи, го причислявам без замисляне към подгрупата на шиприте, в която съм инвентаризирала Knowing (Estee Lauder) и White Diamonds (Elizabeth Taylor), без да има тяхното октаново число; като същинска прилика го отнасям към небеизвестният Franc, познат от времената на парфюмната желязна завеса, оцелял и до днес по кварталните, непретенциозни парфюмерии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар