Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

21 март 2011

Envy, Gucci



лансиран 1997 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Floral Green


Как може


да кръстиш такъв един нежен и ефирен аромат завист*, недоумявам. Що за ефект е търсен не знам, но резултатът е парадокс и искрена изненада. С това име очаквах да ме разтърсят страсти второ качество, а Envy индуцира пролетна чистота и дантелена нежност. Въздушно лек като шал от органза, подчертано топлолюбив и изчистено елегантен е този аромат, пълна противоположност на заглавието си. Като го сравнявам с типично пролетните, отлепени от земята аромати, този няма наивна и мечтателна струна. Свири анда̀нте**, но не и рома̀нте. Този вторият термин си го измислих, понеже не знам как е романтично в музиката. Envy е красиво и пудрено цветен, качествен и представителен дневен парфюм, с който не бих се притеснила да се явя нито в работното си обкръжение, нито на друго място, независимо от повода.


В аромата



свирят жасмин и ирис, съответно първа и втора цигулка. Envy е най-рафинираният, отчетливо присъствен жасмин, който съм опознавала в парфюмни ноти и няма тежестта или задушливостта на суровия си вид. Жасмин присъства и в средните и базисните нотки, затова е и най-изразената ароматна компонента. Другата такава е прекрасен пудрен ирис, който се нанася почти моментално. Връхните нотки са кратки и макар, че ме подминават експресно, различавам фрезия и магнолия, обострени с цитруси. Стори ми се интересно, че описаните момини сълзи от ароматното сърце усещам също в началото за един по-дълъг миг. Основните партитури си остават жасминово – ирисови дори при изсъхнал парфюм. Кедър и най-вече дъбов мъх, който е парфюмният ми наркотик, почти не намирам в ароматния остатък, но Envy е красив и без тях. Green от олфактивното определение споделя дори Лука Тюрин, обаче това не ми пречи да съм категорично несъгласна. Не усещам зелен аромата, нито тревен, нито другояче. Той е пудрен Floral, с прекрасен жасмин, какъвто бих искала да го виждам в повече парфюми.


Envy


е онова, което според мен Private Collection Jasmin White Moss (Estee Lauder) не е, понеже там са забравили полусуров и ненапудрен жасмина. Приликата в темата на двата парфюма е косвено пряка, ако тествате паралелно. Най-близо по звучене и усещане ароматът стои до Love In White (Creed), особено по отношение на главната роля на ириса и в двата парфюма. Envy не е толкова интензивен и присъствен – по тих и приглушен е, но тъждественото равенство между тези два аромата е изпълнено след половин час от паралелното нанасяне. Докато Love In White крачи с по-младежка походка и вироглавство, Envy е и по-зрял и благ. Траен. Вицешампион сред парфюмите на Gucci, веднага след L`Arte di Gucci. Грами за най-луксозен и фин жасмин от Аромастилница.

____________________________________________________________________________________
* envy (англ.)
** умерено бавно, плавно темпо в музиката

Няма коментари:

Публикуване на коментар