Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

07 октомври 2010

Libertine, Vivienne Westwood


лансиран 2000 г., Еau de Toilette,
Olfactive Group: Chypre Fruity


Подчертайте дързостта


на своя натюрел с този аромат, който принадлежи на бъдещето. Като ревностен ценител на ретро парфюмите, изключвам каквато и да било прилика на този мирис с онези блажни, знойни аромати от времето на Венера Милоска. Libertine е подчертано бунтарски и не случайно се дистанцира от парфюмите под формата си единствено на тоалетна вода – сякаш му е конфузно да се нарича парфюм. Заложен като олекотена версия на своя предшественик Boudoir, ароматът носи чертите на по-младата генерация в семейството. Свободолюбив, честолюбив до войнственост, оперен – ето такъв е духът, затворен в тази бутилка.


Стройната структура

на съставките рисува идеалната пирамида – всеки етаж е подрязан точно толкова, че следващият да подостря върха. Най-отгоре се ширят резлив ананас, маракуя и грейпфрут. Маракуята тук не е златистият плод на страстта, а вторият вид – пурпурен на цвят отровник, наречен гулупа и наподобяващ лимон. Именно неговата нахаканост доминира във връхните нотки. В центъра на композицията са не по-малко острите орлови нокти и бергамот, чието либрето е пригласяно от роза и момина сълза.
В основата на това ухание са уседнали типичните за шиприте компоненти – пачули, мъх, амбра, мускус, лабданум.


Поводът


или настроението за това енергично, младо по дух, дрезгаво ухание, трябва да е специфичен – бих напръскала адвокатската си тога, ако влизам на съдебно заседание за да се боря за нечия кауза – така ще излъчвам неустрашимост и убедителност. Няма да посмея да се явя на интервю за работа, напръскана (дори дискретно) с Libertine, за да не поставям под въпрос способността ми за работа в екип за сметка на индивидуалистичния ми подход. Мога и ще се парфюмирам обилно обаче, ако излизам рано сутринта на джогинг – хъсът в аромата ще ме надъха да тичам по-бързо, по – независимо, по-дълго.

1 коментар:

Анонимен каза...

Съвършено!
от Силви

Публикуване на коментар