Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

21 май 2011

Violette Précieuse, Caron




лансиран 1913 г.
реформулиран 2006 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Floral


Ценни виолетки*


наистина. За този, който ги обича и търси в парфюм. Тукашните са различни и авангардни, точно както се очаква от нишова парфюмна къща с традиции. Познавам бонбонени, пудрени, дървесни теменужки, но точно такива интересни не бях откривала. Овкусени с нетипични подправки и с твърда позиция. Violette Précieuse не е наивен и инфантилен като повечето аромати с теменужна доминанта. Той предполага по-зрялата дама, със завършен характер и реалистични мечти. Има точната сила и дълбочина на присъствие, без да индуцира изкуствено приповдигнатото настроение, което внасят обичайно виолетките в парфюм. Нещо царствено хладнокръвно има в неговият класически концерт, което противно на общата логика, може да направи от един теменужен аромат дори вечерен парфюм.


Не виждам


пипер във връхните нотки, а мога да се обзаложа, че дори дете ще го разпознае. Без да е лютив и без да кара на кихане, той се усеща точно като щипката, нужна за перфектното овкусяване. Теменужките са съответно пикантно заострени и не са просто миловидни. Ароматното начало е и фино озеленено от листата им, които участват пълноправно. Ирисът, доколкото се открива, е само като талк върху най-високите тонове, така че да не е твърде романтично - отвеян общият изглед. Портокаловият цвят няма шансове да се изяви в подобен аранжимент, затова не го и намирам самостоятелен. Violette Précieuse не минава през типичното развитие и подобно на повечето нишови образци, само отслабва с времето. Момините сълзи от сърцевината се усещат оплетени в теменужният букет, но са втори, немощен глас. Ако трябва да си ги представя, те са хербаризирани и ухаят прашно и сухо. Не кънтят звънливо като в силата си. В целият букет всъшност, има нещо прашно и сухо, умело състарено и патинирано. Нищичко от базисните ноти не разпознавам, дори в най-добре изсъхналият парфюм. Нито сандалово дърво, нито малина. Индийското орехче от този ред, се усеща още с нанасянето и е допълнителен щрих в овкусяването, без да е остро и да боде. Може би единствено ветивер мога да различа в подсушения аромат. Смесвайки тази типично мъжка нотка с нежните виолетки, се е получил разумен баланс. Така и парфюмът не ме превръща в лековерно момиченце с плитки, което смуче теменужните си бонбони.


Макар


и без характерно развитие, Violette Précieuse не е плосък аромат. Спасява го дълбочина, а не етажност. Плътните теменужки имат свойствената си сладост чак на дъното, т.е. като ги поемам дълбоко на дъх. Около мен се завихрят като опалово виолетов дълъг шал. Парфюмът уцелва почти в мишената търсеният от мен теменужен аромат, в който много бих искала да присъства и усещането за лукс. Тук не липсва, но не е и достатъчно изразено. Както и трайността не е посредствена, но не е и изключителна. Ако може да се избегне реалната продажна цена, както аз направих, парфюмът носи удовлетворение. В противен случай може да се стори разочароващ. Той е наистина за почитателите на виолетки в парфюм и предлага нестандартно тяхно решение. Пикантни виолетки.
____________________________________________________________________________________
* Violette Précieuse (фр.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар