Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

31 март 2011

Narciso Rodriguez For Her, Narciso Rodriguez





лансиран 2004 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group:
Floral Woody Musk

Този млад



дизайнер с екзотично име и произход, може и да е по-известен в Америка с дрехите си. Може и да е настървил медиите с факта, че облече Мишел Обама с рокля от предстояща и непредставена колекция, за да изпъква тя до току-що встъпилия в длъжност американски президент Барак Обама. Европа обаче, я пощури с парфюмите си. Narciso Rodriguez For Her EDT е първият аромат на дизайнерската къща и проби дупка в подиума. Гръмна като залп и преброи меридианите със скоростта на совалка. Напълно заслужено при това. За мен е кибер аромат, дошъл от бъдещето. Така си представям, че ще ухаят ярките парфюми занапред – форсирано, на високи обороти и още по-високи децибели – точно като For Her. Самият дизайнер споделя, че парфюмът е неговият подарък за всички жени. Нещо много лично негово, което иска да даде на жените. Само че аз, не виждам неговата визитка подпъхната под луксозната обвкивка на подаръка, а чета съвсем ясно почерка на Francis Kurkdjian – носът зад парфюма (в екип с Christine Nagel). Неговият характерен размах подушвам и тайната му щипка магия, която за пръв път опознах в Lady Vengeance (Juliette Has A Gun), а не химерната жена посветила Narciso Rodriguez в ритуала на египетския мускус. В рекламното послание на парфюма от страницата на Narciso Rodriguez, виждам мото за красота, грация, дълбочина, уязвимост и прочие женствени черти на този парфюм. А той е парфюм за силата и властта на днешната жена. За нейната непоколебимост и решимост, за извоюваната самостоятелност и признание. Няма нежни и бонбонени ореоли тази жена от флакона, тя тропва с крак и подчинява с волята си.



Фактът,



че парфюмът се харесва така масово, въпреки, че е силно присъствен, плътен и почти главоболен, на мен ми говори колко много жени искат да излъчват неустрашимост и самостоятелност. Експлоадира под капачката си този аромат, връхлита и заграбва периметърът ароматното начало. И продължава да граби дълго, без да отслабва и без да се променя. Не, че имам особено богат опит, но за пръв път нищо не разпознавам от състава. Съвсем, абсолютно нищо. Нито една от описаните ноти не мирише така в друг парфюм – нито амбра, нито ванилия, бергамот, портокалов цвят, още по-малко хилавият сапунено-прасковен османтус имат такова гръмогласно присъствие, каквото тук. Или са с предварителен натяг, или целият аромат се изнася от кориандър и египетски мускус, които са единствените, оприличени от мен. За вас не знам, но аз си изнамирам виртуална, цикламена и маслена роза. Неприлично дълго плющи трасиращата диря от парфюма, като заря от сигнален пистолет, изстреляна в безтегловност и забравила, че трябва да падне надолу.



Луксозно



и страстно присъства For Her EDT. Страстно, но не умолително изкусително – днешната жена не моли, тя получава. Страстта в този парфюм е нажежен до червено плам. При първите ми парфюмирания имах чувството, че ще ме опари или остърже, този сух, пращящ аромат. Дали само мускусът може така да се форсира или наистина има от тайните на шипровата власт, но парфюмът не отстъпва по присъствие и трайност, налага се като шипров. For Her EDT се родее с Lady Vengeance (Juliette Has A Gun) и в чертите им има приликата на сестрите в едно семейство. Има и брат близнак този аромат, но той е природен година по-късно – Lovely (Sarah Jessica Parker), когато каймакът на славата и лаврите са вече обрани. Гледам отново бледата руса манекенка, с романтични плитки и премрежен, изкусителен поглед, която са избрали за рекламно лице и си мисля, че тя по-скоро ще се счупи под този парфюм. Не я тълкувам с нейната визия, чувствеността в аромата. Не намеквам, че е нужна мускулеста и набита женственост, а само остриета в погледа и свръх космос, каквито диктува For Her. Кибер парфюм.

1 коментар:

Анонимен каза...

Супер коментар, давайте още.

Публикуване на коментар