Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

01 март 2011

Lady Vengeance, Juliette Has A Gun




въведен 2006 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group:
Chypre Floral



Смаях се.

Колкото и да бях предупредена от оръжията и отмъщението* в името, помня как се слисах при първото парфюмиране с Lady Vengeance. Смайвам се и сега, всеки път. В моя парфюмен случай, описан като “остра, хронична шипромания”, това означава, че съм попаднала на истински шипров аромат. За тези, които харесват хрущящото, щипещо присъствие на шипровата основа от мъхове и пачули, такива аромати са наркотични. Те са специфични и все по-рядко срещани, но инфектираният веднъж от характерния им чар, ги разпознава още с нанасянето. Отваряш флакона, пръсваш и въздухът запращява от искри. Сухи, стържещи искри, като от бенгалски огън, които дращят в носа. Към тази дрога не се пристрастяваш постепенно: няма как да се научиш да харесваш тези парфюми. Те или кипват кръвта ти, или сбръчваш нос и отминаваш. Не вярвам и в тезата, че шипровите аромати са за зрялата парфюмна публика. Влюбих се в първия си шипров парфюм на 21 години и от тогава насам, предпочитам тези аромати пред останалите, заради силата на духа им, властното им присъствие, луксозното им и енергично звучене.


Lady Vengeance

е точно такъв аромат. Не успях да гледам едноименния корейски филм**, вдъхновил парфюма, нито преди пет години, когато се шумеше около него, нито откакто познавам парфюма. Това не ми пречи да намирам недвусмислената връзка, за разлика от почти всички мнения, които прочетох. Не попаднах на нито един, съгласен с връзката между набедената във филма убийца с ангелско лице, нейните планове за отмъщение и аромата. Точно обратно, повечето го намират за чист аромат на роза, далеч от страховити страсти. Учудена съм. Макар и косвено и преносно, в Lady Vengeance има много желание за реванш, много амбиция и сила. Наистина става дума за роза, но каква роза... Тъмно, почти черно червена, хищна и много интензивна. Страстна е тази роза, но не в приетия смисъл за сласт. Страстта й е да се наложи, да доминира, да определя правилата. Розата в Lady Vengeance е подплатена с много пачули и много мъхове. Тази комбинация познавам добре от други, типично шипрови аромати и винаги я оприличавам на миризмата на гвашови бои в ателието на художник. Както в повечето нишови парфюми, които съм носила, развитието на аромата не е етажно, а хоризонтално. Всички компоненти се усещат наведнъж, не се разкриват нови, а само отшумяват известните действащи лица. Дори прашинка от описаната ванилия не намирам. Парфюмът е искряща, забележителна шипрова роза с разтърсващо начало и луксозно, бавно съхнене. Присъствието му не изтънява бързо и трайността му е безкрайна.



Не ме изненадва,



че на много от опозналите я, Lady Vengeance не се харесва. Дръзка е и много характерна. Ако харесвате тихите и интимни аромати, този парфюм може да ви стори чудовищен. Цветното присъствие не е ангелски кротко и романтично, а наелектризиращо. Розата в този аромат, не е просто красива, а има и остър ум. Все пак, според статистиките, повечето запознати с нея, я харесват, отколкото не. Аз съм далеч по-емоционална в отношението си : обожавам аромата. Най-оригиналната и искрива роза, на която съм се радвала. Не е истерична като в Encre Noire Pour Elle (Lalique), който също много харесвам, включително заради високите децибели на розата. Нито е мелодраматична или пастелно пепелна. Тази е роза, с кристални, шипрови бодли. Тържествуваща.
____________________________________________________________________________________
* gun (англ.) – оръжие, револвер; vengeance (англ.) - отмъщение
**Sympathy for Lady Vengeance (2005), Южна Корея, режисьор Park Chan-wook.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте Натали, аз не познавам парфюма, но четох някъде, че има прилика с Agent Provocateur. Интересно ми е дали има прилика според вас.
Обажавам Агента, но планувам поръчка на сляпо на госпожата.
Поздрави Шанел19

Анонимен каза...

Здравейте Натали Никол! Имате невероятен талант да създавате най-добрите филмови представи за живота на парфюмите, които обичаме.
Би ли могла, ако не те затруднявам да опишещ някой нови производни на известни парфюми, като например Лейди Венганс Екстрийм, Животът е хубав на Ланком, Шанел Коко ноар, или Бел Опиум на Ив Сен Лоран, или преиздадения Долче и Габана поар фемме, или Кензо Мадли?
Благодаря ти, ако опишеш дори един от тях
С комплименти Магдалена, Добрич

Публикуване на коментар