Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

12 октомври 2010

Molecule 02, Escentric Molecules


на пазара от 2008 год.
Eau de Toilette, унисекс
Olfactive Group: Oriental


Първоначалната еуфория

от скъпата, екстравагантна придобивка, ме хипнотизира да виждам заря на фона на дневна светлина. Жизнерадостно червени, тонизиращо сини, спортно зелени, младежко лилави фойерверки. Въздухът около мен се изпълва с оптимизъм и усещане за освободена енергия. Една бодро – стъпваща , усмихната млада жена, почти се материализира от положително заредения въздух - нарамила сак, крачи към фитнес салона. Тя излъчва здраве и увереност, моите проблеми са й чужди. Аз искам да се огледам в нея, да я уловя за да ми прелее от своята жизненост, но тя ме отминава с бързи крачки и очертанията й се счупват в пода. Дори не ме видя. Някой преустанови зарята и животът около мен възстанови тривиалните си форми.


Имам нужда да възобновя


това ново за мен, заразяващо с оптимизъм усещане и пръскам ненаситно. Дори се настанявам по-удобно за да се насладя на момента. Изумено гледам флакона в ръката си – възможно ли е това да е произвело предишната картина? Същата течност сега е прост освежаващ коктейл с хубава водка, шарена сламка и малко сол по ръба на чашата. Синтетичното ухание, с единствена съставка амброксан, няма сърцевина, нито дълбочина в която да съхранява магията на своята формула. Затова и тя е мимолетна.
След краткото алкохолно стимулиране, кожата ми ухае на …. моята си кожа, точно както са обещали производителите в своето описание. Според същото, трябва да имаме изтъкнат нос, който разпознава обикновената от минералната вода само по миризмата, за да можем да оценим ароматната течност. Аз имам претенции да правя разлика между двата вида вода, затова и приех скъпото предизвикателство. Не откривам обаче, различия в мириса на собствената си кожа 10 минути след нанасяне на тоалетната вода.


Терзанията на сноба


Или на мен са ми продали безбожно скъпа, двойно преварена водка, или аз нищо не разбирам от модернистична парфюмерия. Точно както не мога да се прехласна пред повечето образци на кубизма в изобразителното изкуство, да гледам с присвити очи и да сипя мъдрости за творческия замисъл на платното, така не мога да открия прелестта на този синтетичен аромат. А как ми се иска да съм в крак с новите тенденции, да съм модерна, ценител. Откривам безспорно нещо различно – младежко, тонизиращо, спортно, но бих махнала една нула от цената, бих го кръстила „Енергизиращ спрей” и бих го продавала в супермаркета. В противен случай рискувам не просто да заблудя някой, че си е купил парфюм и той да се тъжи пред Комисията на потребителя, но обиждам и истинските парфюми, които не се произвеждат на тази цена*, нито на изцяло химична основа.
_________________________________________________________________
* $ 140 за 100 мл.
Очаквайте скоро в блога и останалите три молекулни продукта на Escentric Molecules

1 коментар:

Courage каза...

Натали страхотно описание, както винаги! С нетърпение очаквам описанието на нарочената за секси аромат Молекула номер 1.:) Честита Самсара, в очакване, голямо и за нейното ревю!

Courage

Публикуване на коментар