Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

20 март 2011

Extract of Limes, Penhaligon`s




създаден 1963 г.
възстановен 2009 г.
UNISEX
Eau de Toilette
Olfactive Group: Citrus


Този



английски, нишов бранд, отличаван с препоръки от английския кралски двор, носи името на основателя си. William Penhaligon се е впечатлявал от необичайното, бил е проницателен и креативен. През 1870 отваря своята бръснарница на улица Jermyn, Mayfair. Две години по-късно, създава първия си парфюм Hammam Bouquet, вдъхновен от изпаренията на турската баня, намираща се в съседство и завърта колелото на Penhaligon`s. Extract of Limes се появава почти сто години по-късно като шербет с мед. Така ми се иска да познавам този оригинал, но притежавам само възкресеното през 2009 г. издание, което е част от колекцията Anthology . Личи му от първо помирисване, че е парфюм от химическо хилядолетие. Стряска с остротата и изкуственият мирис на препарат за миене на чинии или най-точно на Cif за почистване на фаянс. Колкото обичам цитрусите в парфюм и бях ентусиазирана на първо парфюмиране, толкова по-разочарована си останах в дългосрочен план. Невъзможно химичен парфюм. Отворете си бутилката Cif, която не се съмнявам, че имате в банята и опознайте в детайл Extract of Limes.


Виждала



съм лайм само в супермаркета. Харесвам го и го ползвам с години в чая, но най-вече в джина си, а сокът му в салата. Плодовете са по-дребни и по-сладки от лимоновите, светло до тъмно зелени. Изобщо не повярвах на моята приятелка Якелин от Доминиканската Република, която и до ден днешен ме убеждава, че лайм е всъщност зелен и неузрял лимон. Два различни сорта цитруси са, дори да не съм виждала и брала от дървото лайм като нея. В Extract of Limes е само химичната му формула и нито една люспа от автентичния плод. Прерязващото начало утихва почти на минутата, но цитрусовото присъствие си остава химизирано до самия край. И в най-големите жеги, химичното му сърце не омеква. Дори лимонът от състава и портокаловото масло също са изкуствено химични. Ароматът не се променя, само заглъхва и оставя дъха на току-що лъснатите плочки в банята.


Лошо



име съм подбрала за първо запознанство с Penhaligon`s. Едва ли Дюкът на Елингтън и Принцесата на Уелс щяха да дадат препоръките си за бранда, ако помиришат сегашният Extract of Limes. Кралските им дипломи от 1956 и 1988 съответно, красят трофейната стена на Penhaligon`s незаслужено, ако съдя по този аромат. Може би оригиналното издание на парфюма да е било красиво цитрусово, но няма как да науча. И без да го сравнявам с елегантните цитруси в други парфюмни аромати, този остава най-лошата им интерпретация. Cif cream за фаянс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар