Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

25 юли 2011

Chêne, Serge Lutens





лансиран 2004 г.
Eau de Parfum
UNISEX
Olfactive Group: Woody



“Пазачът

на времето” бих кръстила този парфюм, ако беше пластика. Усукано парче изкуство върху постамент от дърво, което трупа прах в някоя галерия. Някой ден, някой го отнася за подарък или за себе си и разлятата форма отива в друг, красив ъгъл за любуване. Chêne не е от парфюмите за ежедневна употреба, а и за специифична сякаш не е. Прилича ми на особения тоалет, закачен в гардероба, за особения случай, който не идва. Не излиза от мода, понеже e над нея, но и никой не посяга често към него. От онези дълбоки, сенчести и интензивни аромати, за които мисля повече като за паметник на парфюма. Някъде го срещам като унисекс, но съм по-съгласна със страницата на Serge Lutens, на която е обозначен като gentleman`s comfort. Трудно ми е да си представя и мъжа, който посяга към него, освен ако пред името си няма някоя титла. По-скоро е плътно баритонов дух, отколкото истински парфюм. Не пази образ, ами атмосфера и време.


Дъбът*


стои в главата ми като синоним за издържливост и дълголетие, и като най-ценно ароматно дърво за отлежаване на качествения алкохол. Aged in oak casks** може и да ползваме преносно, но иначе се употребява с респект за ексклузивно качество. Chêne предизвиква точно такъв респект. Не еуфория, не ме и екзалтира, а изпитвам страхопочитание. Началото му е сухо и стипчиво, с много подправки и с дъх на сушени плодове като от шкаф на средновековна крепост. Черна мащерка (Thymbra spicata) е вид мащерка, който сигурно не познавам, но в парфюма различавам като тъмна, гъста и интензивна миризма. Освен нея е посочен и кимион, а подправките са объркани с дървесен сок (wood sap). Импозантно начало с други думи, като в Chypre Rouge (Serge Lutens), само без пипереното кроше в зъбите. Омеква бързо до влажен дъб, пропит с танин. Така мирише хубавото състарено вино, въпреки, че тук е посочен ром. Средата на аромата не е точно световъртежна, но напива бавно до леката замаяност, без преплитане на езика. Мекне още и откривам влажната миризма на дъбовите мъхове от класическите шипри.


Мислех си,

че ще ме пренесе в гора заради името, а Chêne води пред камина в огромна каменна стая. Студена наоколо и затова стоиш само пред огъня. Седиш на един кожен диван, като в поизтърканата от рисуване реклама. Пиеш чаша с нещо ароматно дъхаво и в ноздрите ти влиза едновременно малко от пушека насреща, от питието и от старата кожа на дивана. В Chêne има от всичко такова. Има сребриста бреза, безсмъртниче и пчелен восък в състава, от които восъкът е завършек. Далеч не съм парфюмирана в класическия смисъл на думата, а съм пропита с атмосфера. Ако не хранех такова страхопочитание, можеше да нося парфюма и навън през зимна вечер или набързо угаснал студен ден. Вместо това, пръсвам на покривката отдалеч и правя от обикновена вечеря – потайнствено особена. Chêne е част от ексклузивната серия на Serge Lutens за Les Salons du Palais Royal Shiseido и е първоначално лансиран в онези буркани с форма на камбана, в които са всички от колекцията. Всяка година някой от тях се появява в тънкия, висок флакон, в който са останалите аромати на Serge Lutens. Чак тогава стига и до Америка и до други краища на света, понеже в оригиналния си вид, серията за Les Salons du Palais Royal не се изнася. Труден за парфюм, изключителен като аромат. Пластика от дърво.

____________________________________________________________________________________
* chêne (фр.) - дъб
** отлежал в дъбови бъчви (англ.)

3 коментара:

Анонимен каза...

Моля, напишете за Aqua Allegoria Jasminora, GUERLAIN

Натали Никол каза...

Благодаря за предложението. Очаквайте Jasminora скоро, както и много други от колекцията Aqua Allegoria.

Анонимен каза...

Предварително благодаря!

Публикуване на коментар