Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

03 юни 2011

Ame Toscane Reflet d’Iris, Isabel Derroisné





лансиран 2008 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Floral Woody Musk



Isabel Derroisné

e племенница на починалия в края на 2009 г. Yves Rocher и нейният едноимен бранд е част от Rocher Group. Марката е регистрирана през 1995 и е сред новите, които предлагат качествена козметика на естествена основа за тялото, дома и колата. Толкова е всъщност нова за парфюмната история, че няма да я намерите все още дори в wikipedia. Според fragrantica.com, Isabel Derroisné е нишов дизайнер. Възприемам по друг начин продуктите на бранда, които наистина не се разпространяват от основната мрежа парфюмерии, а се доставят на вратата чрез електронната търговия. Първият аромат на Isabel Derroisné - Ame Toscane се появява през 1996. Ame Toscane Reflet d’Iris е негова разновидност или интерпретация на основната ирисова тема от първообраза и е стилен, неискрящ парфюм за феновете на ирис в парфюмни ноти. Познавам това цвете най-вече като опудряща и допълваща съставка, а самостоятелен негов концерт рядко съм слушала. Reflet d’Iris затвърждава подозренията ми, че като доминанта в аромат, ирисът може да бъде труден, но и красив. В разказите за него съм чувала, че мирише на земя, на изваден корен от пръстта, че има лек теменужен дъх. Такива са и моите асоциативни препратки, но добавям и особено трудната му и плътна сладост, която без да е голяма, може да застъргва в усещанията.



Reflet d’Iris


се запознава вместо с ръкостискане, със слаб цитрусово – тревист дъх на портокалова мандарина, овкусена с кардамон. Тревистата нишка идва очевидно от аngelica – едно сравнително ново попълнение в ароматните нотки, което виждам все по-често в най-новите парфюми. Angelica е вид билка с около 60 разновидности и доскоро е намирала приложение най-вече в медицината на северните народи, понеже ареалът ѝ на разпространение стига чак до Лапландия. Познато е и у нас това растение с лечебни свойства и е най-вече известно като горска пищялка. Цветовете на ангелика ми напомнят цъфнал копър или анасон и според носа ми приликата не е само визуална. Има нещо от тях и в дъха, но е особено и все пак различно. В цветното сърце на парфюма са описали момини сълзи, теменужки и ирис, но се разпознава единствено ирис. Категорично не е типичен парфюм с виолетки или момини сълзи. Тук са, но не са. Ирисът надделява не само в името на парфюма, ами защото и в базисния ред има допълнителна порция от него. Плътен, пудрен ирис с трудната сладост на бонбони детска радост. Твърда, захарна сладост, която въпреки, че сравнявам с шарените бонбони, не е бонбонена. В изсъхналият Reflet d’Iris си изнамирам много мускус и това го прави за мен особено луксозен. Остатъкът се разкрасява истински.


Мъчен


за разказване парфюм е този. С нищо познато не мога да сравня, понеже е характерен и нетипичен мирис. Единствено добре подсушеният и много луксозен остатък оприличавам на Le Feu D'Issey Light (Issey Miyake). Сетих се да сравня съставки и олфактивна група и приликата се оказа обусловена. Много стилен аромат е Reflet d’Iris, но не мога да кажа изискан - нещо ми липсва за да го кажа. Строг и плътен, всесезонен, повече отколкото искрящ и жизнерадостен. Не съм много сигурна дали е кичозен или пък произведение на изкуството флаконът, който пресъздава голо женско тяло. Вместо глава, това тяло има капачка във формата на цвят от ирис. Така алегорично оформени са и трите аромата от колекцията Ame Toscane, но оставам неубедена, че идеята за жената – цвете, трябва да е така буквално третирана. Признавам все таки, че флаконите на Ame Toscane са колекционерски обекти с красиво изпълнение. Освен флаконът и ароматът е колекционерски – за търсещите красив ирис, различен от измитият в Insolence Eau de Toilette (Guerlain). Мускусен ирис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар