Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

04 декември 2010

Flor de Azahar, Zara



въведен 2008 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Floral Green


Нежен цитрусов аромат,

един от трилогията Agua Parfumada на Zara . По понятни причини ми се искаше да се запозная първо с Rosa Bulgara от тази трилогия, но трите аромата са трудно откриваеми. Магазините на Zara в Германия са препълнено, любимо място за пазаруване на тоалети от младите дами. Точно към тях е отправен и Flor de Azahar. Макар, че на моята по-зряла кожа този аромат се държи много достойно, все пак смятам, че целта му е по-близо до студентската възраст. Най-вече защото е много ефирен, а не натрапливо цитрусов. Представете си нацъфтяла портокалова горичка, която съзерцавате от отворения прозорец на автомобила си, отминавайки бързо. Ароматът виси дълго във въздуха на купето, без да е интензивен. Заради тази прозрачна нежност, която не се открива лесно при цитрусовите парфюми, бих го носила и аз като ежедневен през пролетта и началото на лятото, които са любимите, според мен, сезони на Flor de Azahar.


Портокалите


в аромата са представени от листата на дърветата във връхните нотки и портокаловия цвят в сърцевината. Нищо чудно тогава, че не е силно концентрирано ухание, с толкова откровени намеци за афтършейв като повечето цитрусови. Без да е безплътен, ароматът на портокали е деликатно доловим и същевременно свеж. За да не е съвсем ефимерен, той е подплатен с мускус в базата. Така съчетан, топлият мускус е като озарен и съхне дълго и лъчезарно. Несложна, минималистична пирамида е била целта на аромата и е постигната оптимално – изобщо не се налага задълбочено изучаване за да се стигне до съставките, те са различими дори за най-нетренирания нос.


Ведро и оптимистично



е ненатрапчивото присъствие на Flor de Azahar. Липсва му дълготрайност, но все пак е парфюмна вода, а не същински парфюм. Azahar в превод от испански означава портокалов цвят и е нещо специално за страната. Costa del Azahar е портокаловата част от крайбрежието на Испания, обхващаща провинциите Кастело и Валенсия. Ще бъде чудесно да отида там и да се оставя да ме навали портокалов цвят, а дотогава ще си представям удоволствието с Flor de Azahar.

Няма коментари:

Публикуване на коментар