Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

14 януари 2011

White Patchouli, Tom Ford




лансиран септември 2008 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Chypre Floral
(снимката е линк за увеличение)

Парфюм

с размах, власт, големина и дълбочина. Пренесъл интензивността на класическите шипри върху бели цветя, White Patchouli е прекрасен образец на съвременен цветно шипров аромат. Парфюмите с пачули се свързват най-често с 60-те години на миналия век, но в конкретния случай ретро визията е обновена и динамично освежена. И докато много съвременни аромати от тази парфюмна група изгубват автентичното за шиприте звучене в опит да се харесат на по-широка аудитория, то White Patchouli звучи не просто модерно, но е запазил претенциите и високомерието на най-известните представители на парфюмното шипрово семейство, за каквито считам напр. Eau de Soir (Sisley) и Soir de Lune(Sisley). За разлика от тях, White Patchouli е по-универсално приложим и мога да си го представя дори като ежедневен парфюмен избор на широко скроена, зряла жена, чиито амбиции и хъс ще подчертае ароматът.


Острото


камфорово начало е според мен причината много дами да определят White Patchouli като мъжки аромат. Признавам, че дори аз, въпреки устойчивостта си към силно присъствените аромати, бях смутена. Истината е, че ако бъде посрещнат от оптималната за неговите цели кожа, ароматът изоставя режещите си, тестостеронни нотки още във въздуха и ляга опитомен. С това не искам да кажа, че става нежен и класически женствен, но с всяка последваща секунда, White Patchouli се разгръща все по-луксозно, без да губи от властта си. И ако ароматното начало е наситено камфорово, то в сърцевината се усеща отчетливо силата на кориандър. Белите цветя от описаните парфюмни нотки оприличавам на огромни, разцъфтели рододендрони. Бял е и божурът, който идентифицирам, липсва му леко горчивата жилка на червените божури, познати ми от майските венци. Въпреки белотата си, цветята в White Patchouli не са немощни. Те имат силата на цветове, расли върху огромни храсти. Ароматът сляга дълго, а в базата му долавям познат бял мускус.


Пословично

траен и присъствен е White Patchouli. Облакът, в който ме загръща, заглушава всички други мириси около мен. Попаднах на много мнения за парфюмът като за изразено дървесен, заради присъствието на пачули. Аз си позволявам различно мнение, понеже за мен пачули не е толкова дървесно, колкото е храст от семейството на ментата. В този смисъл и съвсем условно мога да нарека ароматът по-скоро зелен, отколкото дървесен. Друг парфюмен аромат, който познавам с толкова интензивно присъствие на пачули е Neonatura Cocoon (Yves Rocher), но не откривам никакъв паралел между двата. Именно в Neonatura Cocoon мога да усетя дървесен характер на пачули, не и в парфюмът на Том Форд. White Patchouli е скъп не само като цена, но и като усещане за лукс и мощ. Той не е класически женствен парфюм, а по-скоро е адресиран към ексцентричната, властен тип женственост. Силата му не е в упойващи, замъгляващи съзнанието ноти като в Poison (Dior). White Patchouli няма такива коварни туберозни пипала, а е бистър и чист. Задължителен за гардероба на почитателките на класически шипри.

2 коментара:

Анонимен каза...

Много хубаво описание, особено за белите цветя. Обожавам този парфюм!

Анонимен каза...

Да,наистина е завладяващ:)

Публикуване на коментар