Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

20 юни 2011

Pulp, Byredo






лансиран 2008 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Floral Fruity


Накъдето


и да се отместя, имам усещането, че погледът му ме следи. Илюзия, разбира се, няма как снимка от монитора да ме преследва, обаче очите му са такива уголемени и проникновени, че се въртя неудобно като надничам в тях. Ако имаше аналог на femme fatale за мъже, щях да го употребя за Ben Gorham. Тъмнолик, висок, татуиран, с екзотичните черти на мъж, чиято майка е индийка, баща канадец, а се е родил и живял в Швеция. Ben Gorham завършва училище по изкуствата в Стокхолм, но след една среща с парфюмера Pierre Wulff зарязва картини и интериорен дизайн, в полза на парфюми. Без опит, без знания в олфактивното изкуство, 31- годишният мъж стартира през 2006 проектът си Byredo. By redo(-lence) ще рече “през аромат” и е друга шарада за per fumum (през дим), откъдето идва парфюм. " Винаги съм се омагьосвал от света на ароматите и тяхното въздействие върху моите спомени и впечатления. Чрез Byredo искам да изговоря собствените си преживявания – да се включа в колективната памет за време и място. Вярвам в един модерен подход .... – обединяване на най-доброто от старото с ново.” Успял е, ако съдя по редките търгове на Byredo парфюмите в ebay, които задминават далеч по-титулувани имена и удрят рекорден таван. За нишовите парфюми не се шуми много, няма реклама, не се срещат в магазини през ъгъла. Достатъчно е да проследите един онлайн аукцион и става ясно кой кой е. Или да ви подскажат.



Pulp

е един от първите аромати на Byredo и е абсолютната провокация, каквато дълго си търсих. Дори не погледнах, че е категоризиран Floral Fruity. Прочетох в мненията на две ерудирани дами, че е аромат на печени чушки, подскочих като ощипана от любопитство и прицелих снайпера при първото предложение. Ама разбира се, че са българки, кой друг по света пече чушките, че да познава този им мирис. Забавлявам се като прелиствам мненията във fragrantica.com – всичко друго без очевидното за нас. Точно този аромат давам за пример като ме питат чуждоземните ми приятели (живея в Германия), че и съпругът ми, защо не преведа най-после тукашните текстове на английски или немски. Защото на английски или немски няма как да обясня, че Pulp започва с мириса на току-що отворен буркан, в който някой е залял обелки от печени шабленски капии с марината от оцет, малко олио и кафява, нерафинирана захар и е сложил листа от вишна за благост. Пробвах на най-добрия си немски и не събудих нищо в погледа на съседката. Моят пък светва при тази наша миризма и телепорта в късна, лятна вечер, концертирана от цвърчащи щурци и уханна от дима от огнище. Върху огнището ламарина, а върху ламарината пукащ и свистящ червен пипер. Дълго се радвам на спомена - много дълго присъства тази миризма в Pulp. И не е за вярване, но е луксолизирана. Нещо я прави освен ексцентрична за парфюм и луксозна.


Гледам



дългия ред плодове, описани във връхните нотки и недоумявам как може това, което ми мирише на мен да е смокиня, касис,... ябълка. Мрънкам високо срещу плодове в парфюм, а тук не разпознавам нито един от тях. Не и в обичайния им вид, в който ги пресрещам в парфюмни аромати – няма го химизирания сок BBB касис или дъвката Hubba Bubba от Amethyst (Lalique), нито истинската смокиня от Philosykos (Diptyque), още по-малко шампоанената и фруктозна ябълка от многобройните вариации на DKNY Delicious (Donna Karan). Мирише истински – на обелки от печени чушки, попили истинския дим от огнище и не кахления дъх на чушкопек. Онова, което за други са ферментирали плодове, за мен става след няколко часа таниновият дъх на буре, пълно с домашно вино. Плътно танинов аромат, от който можеш да се напиеш и да залиташ. Pulp наистина означава каша или всякаква безформена маса, но не завършва на джибри (това пък как да го преведа, ако тръгна). Ухае ми на силно, домашно червено вино, а завършва след много часове с интересния и ексцентричен дъх на плесен, който някои много харесваме. Къде са пралините или тропическото тиаре от състава не бих могла да кажа, понеже не ги откривам. Нищо не намирам от описаното. Освен изброеното, прекарано през странен и футуристичен лукс – филтър, скандализирано.


Дотолкова


недолюбвам плодове в парфюм (с незначителни изключения), че мога да бъда взета за
единица мярка за праг на търпимост. Pulp не е типично цветно-плодов аромат при никои обстоятелства. Мирише различно, специфично, ексцентрично и провокативно, като в последното не влагам обичайния подтекст за сексуалното изкушение в парфюм, лансирано в толкова много парфюмни екземпляри. С Pulp мога да изкуся наистина някой, но истински гастроном и без да съм gourmand парче торта, с черешка отгоре. Истинска храна за ценители. На шантаво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар