Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

11 февруари 2011

Balenciaga Paris, Cristobal Balenciaga



лансиран 2008 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Chypre Floral


Изненада първа:


Напуканата от жажда капачка, която би трябвало всъщност да напомня за стара ваза от ХVIII век, контрастира ярко на акварелно свежия аромат във флакона. Изненада втора: Balenciaga Paris не е шипров аромат, за какъвто е представен. Със сигурност не и типичен такъв – няма претенциите и силата на присъствието на истинските цветни шипри. Това не му пречи да е добър, само че цветно-дървесен аромат. Учудването ми е още по-голямо, защото парфюмът е първият резултат на пазара от партньорството на Balenciaga с Coty Inc. , а кой друг, ако не компанията на François Coty*, знае как се правят шипрови аромати. Започвам да се страхувам, че бъдещето на тази моя любима парфюмна група е именно такова: цветно дървесни, но най-вече цветни ухания, заради забраните за употреба на мъхове, определена дървесина и други типични ароматни съставки. Balenciaga Paris е аргументиран като шипров аромат с теменужен акцент. За мен е хубав теменужен аромат, с леки дървесни акценти. Свеж и ежедневно непретенциозен, подходящ за топлите месеци.


Интересна


перспектива са получили виолетките в парфюма. Докато в повечето аромати, в които участват с основен дял, носят усещане за пудра, в Balenciaga Paris те са акварелни, още бледо сини, влажни от топли пролетни дъждове. Всъщност, на преден план е изведен не самият цвят, а листата на теменужките, което дава зеленото и свежо усещане. Карамфили би трябвало да открия още и ги намирам върху тъканите на дрехите, които съм парфюмирала, не и върху кожата. Кедър и пачули са останалите описани ароматни компоненти, от които само кедъра разпознавам. Какво ли би било, ако имаше и малко мъхове в състава, си мечтая често, когато посягам към парфюма. Металните ефекти в Balenciaga Paris, за които чета в парфюмните енциклопеции, са всъщност силно изразени в началото, но много бързо изсъхват до едва доловими химически нотки, познати ми от качествените лакочистители.


Изненада трета:


Според създателите си, Balenciaga Paris не е романтичен парфюм, а е в ритъма на деловите и динамични градски условия. Точно обратно действа на мен ароматът. Провокира ме към бягство от запъхтeния ден и ме разконцентрира приятно. Пренасям се на синята теменужна поляна, на която ухая, щом се парфюмирам. Тествах аромата паралелно с She Wood Velvet Forest Wood (DSQUARED²) и смея да твърдя, че двата парфюма са много идентични. Ако познавате и харесвате този втори аромат, ще харесате и Balenciaga Paris, но ще ви разочарова по-лошата му трайност. Заключен в едно изречение, Balenciaga Paris е аромат за масовия вкус, с интересен теменужен ракурс.
______________________________________________________________________

* François Coty създава през 1917 г. своя шедьовър Chypre de Coty, който дава името и началото на тази олфактивна група. Chypre е френската дума за о-в Кипър, а в своя парфюм Coty увековечава дъбовите мъхове на острова, от аромата на които е запленен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар