Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

27 януари 2011

Tsukimi, Annayake





лансиран 2003 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Oriental Spicy


Ежедневно непретенциозен



аромат, с балсамно успокояващо и не особено ярко присъствие. Заради подчертаната му топлина и канеленото му сърце, го отнасям при ароматите за по-хладни дни. Tsukimi е всъщност древен японски обичай за кротко съзерцаване на Луната на 15 август, когато тя е най-ярка. Церемонията е тиха – хората се любуват на красотата на земната спътница, поднасят й храна върху олтар и подреждат пампаси трева (susuki) или други есенни цветя във ваза. Tsukimi има още значение на празник на есенната реколта. Подхожда определено това име и на аромата – той е почти безплътно ефирен и напевно успокояващ. Точно както не мога да определя възрастта на една японка, когато се възхищавам на изящността й на статуетка, така не мога да видя и възрастови ограничения за Tsukimi.


Ароматът


се отваря с меки ликьорени оттенъци, въпреки че във връхните нотки са посочени само лимон и грейпфрут. Не, че го няма присъствито на цитрусите, но сякаш резените им са омаломощени в лек ликьор и са изгубили типичните си остри черти. В ароматното сърце се налага канелата и ароматът на сушени, плътни сини сливи. Другата доминанта на средните ноти е топлото сандалово дърво. Обикновено негодувам срещу неговото еднолично присъствие, но в Tsukimi, то е много фино и качествено. Допълнителна порция от него е залегнала и в базисния ароматен ред и това предрешава общото усещане за базата. Не долавям дори намек за описаното пачули, а колкото до ванилията, тя се усеща отчетливо в близост до кожата, но без да е изкуствено подслаждана.


Tsukimi


заслужава да го харесвам и предпочитам повече, отколкото мога. Ароматът има своята интересна парфюмна идея и качествено изпълнение, но за моя вкус е твърде кротък и топъл, почти безплътен. Липсва му трайност и усещане за лукс. Действа ми летаргично и не ме зарежда с енергия. Не мога да отлича и флаконът му с особени достойнства. Формата му ми напомня определено за Айфеловата кула, която е категорично извън темата. Дори и с повече въображение да го оприлича на японска пагода, пак ми се струва, че щеше да въздейства повече във форма на есенно листо, каквито листа са изобразени върху кутията му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар