Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

05 юни 2011

Calamity J., Juliette Has A Gun



лансиран ноември, 2009 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Woody Musk


Тя пришпорва


коня си, но вятърът не плисва назад едри къдрици, нито тършува надиплени поли за да се любува на прелестни глезени. Той е спрял, стъписан пред невижданото. Жена скаут, която галопира назад за да хване ранения си командир, точно преди той да се строполи. Мястото е Дивият Запад, но вместо хармониката на Еньо Мориконе свирят пушки. И не е филм на Серджо Леоне, а е самата действителност на Уайоминг, когато са го заграбвали от индианците. И дамата на коня не е Клаудия Кардинале, а Martha Jane Cannary Burke. Мъжкараната грабва ранения и го прехвърля пред нея на коня си. Той пък я кръщава Calamity* Jane, щом се съвзема във форта. Колкото е легенда, толкова и не е. Сalamity Jane (1852 –1903) е историческа личност– суха и злокобна. Въоръжена до зъби, които крие зад нераздадени усмивки. Жена в мъжки времена.


Точно нея


си избира за вдъхновение на този парфюм Romano Ricci. Правнукът на Nina Ricci е собственик на Juliette Has A Gun, но е и носът зад някои от парфюмите на бранда. Calamity J. е замислен като мъжки парфюм за жена. Без плодове, без цветя, без романтични къдрички по края на чадърчето. Без чадърче изобщо. Прям и силен аромат с много хъс. Смая ме. С изчистена елегантност и власт. Втрещи ме с идеята си за автентично състарен и антично патиниран лукс. Подейства ми като черно – бяла снимка на груба и позалющена маса, сложена в средата на огромен, модерен и почти празен хол. Толкова е нереалистична тази гледка под скъпите, надвиснали над нея лампи, че е красива. Ако обичате да гледате модерни интериорни списания за минималистични и милионерски решения, се сещате за какво говоря. За странна смесица на стилове, като протрито дървено дюшеме под стойка с ултратънък LCD телевизор с размерите на сателит на НАСА.



Приятно горчиво,


тъмно като смола и гъсто като нея амарето – такова е началото на Calamity J.. Поднесено в ликьорена чаша, утаила дъха на байцвания бюфет, в който е седяла. Небивал вкус, с много власт и много автентичност. Смайвам се не, ами ми спира дъха пред красивото в тази идея. Ликьорен вкус, без плодове, само нагарчаща сладина – така продължавам да чувствам плътната амбра и пачули от състава. Минавам през най-скъпата и луксозна плесен (!), с която винаги свързвам комбинацията пачули – плодове. Тук без плодове. Стигам до чист камфоров дъх, деликатно заглушен от ирис. Само за да не лъщи като потно лице, а иначе чист. След няколко часа остава само мускус. Тънък като струйка дим от цирага super slim. Самото съвършенство - за този, който обича пачули в парфюм.


Не ме кара


да си проверявам горната устна за наболи косъмчета този парфюм, нищо, че е замислен като мъжки за дама, нищо че е вдъхновен от мъжкарана. Чувствам се уверена и ухая на скъпо, без да е показно такова. Забравям за украшения, пропускам грима и карам на гланц. Опъвам косата назад и се чувствам естествена. Носих днес в горещина рекордна. Носих и на хладно. Прелестта е различна, но я има и в двата случая. На топло се стича около мен, на студено се завихря. Подхожда му повече тъмната част на деня, аз съм своенравна обаче. Силно присъствие, но в малък радиус и добра трайност има Calamity J.. Изисква характер, налага характер. Дивият запад отдавна не е див, професионални скаути жени има много след Сalamity Jane, но повечето ходим въоръжени с парфюм в чантата и не с пушка. Този е Магнум за поразяване чрез уникален стил, скъп мирис на пачули и амбра, комбинация между много старо и луксозно и много ново. Амарето пачули.
_____________________________________________________________________________
* бедствие, нещастие, беда, злочестина (англ.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар